Sist oppdatert: 17.07.2013 22:36

Nødnummer kan bli rutet feil

ARNE HEIMESTØL
 

Flere som har ringt nødnummer sør i Sør-Aurdal kommune, har havnet i Buskerud. Mobiltelefoner kan koble seg opp via basestasjonen Nes i Ådal. Andre basestasjoner ruter trafikken slik de skal, til Gjøvik.

Dette er en kjent utfordring som gjelder flere grenseområder. Men det normalt ikke et problem da alle nødetater (110-112-113) har rutiner for å sette over de som kommer til feil sentral, opplyser AMK Oppland.

Her er tilbakemeldingen Telenor har gitt:

Da har vi fått sjekket med dekningsfolkene og fått følgende tilbakemelding: Vi har sjekket flere basestasjoner med hensyn til nødnummerruting. Hedal, Hedal2-omf og Begnadalen-omf blir alle rutet til Gjøvik, som er riktig, da disse ligger i Oppland.

Vi fant en BTS som kan dekke dette området, nemlig Nes-I-Aadal, denne ligger i Buskerud og blir rutet til Buskerud.

Dersom da abonnenten er i Hedalen og henger på denne BTS, vil en komme feil. Dette har vi flere steder hvor basisstasjoner dekker over fylkesgrenser/kommuner og er ikke enkelt å gjøre noe med.

Hvor er du?
I tillegg til rutiner for å sette over samtaler mellom distriktene, er det en fordel at folk vet sånn ca. hvor de er. Spesielt gjelder dette turister som bør vite hvilket veinummer de er på eller nærmeste tettsted etc. Videre anbefales det å laste ned 113-appen. Da kan 113 finne ut hvor du er i landskapet, opplyser Marit Blomlie, som er koordinator for innføring av nødnettet i Valdres.