Sist oppdatert: 06.08.2013 18:37

Vassfarets eventyrlig villmark kaller

STATENS NATUROPPSYN
 

Søndag 18. august inviterer Statens naturoppsyn og lokale aktører deg ut i naturen med en aktivitetsdag. Vil du vite mer om Vassfaret, brøtningen og bjørner i norske kirker, eller kanskje prøve deg i Den store fiskekonkurransen?


Foto: Ida Glemminge

Her finnes det mange spennende aktiviteter for både liten og stor, og med åpne veibommer fra både Hedal- og Flåsiden burde en tur til Vassfarets villmark friste mange denne dagen.

Natur og kultur - for liten og stor
-Vassfaret er et spesielt og sagnomsust verneområde på Østlandet, med spennende natur og kulturhistorie. Denne historien og opplevelsen av dette landskapet vil vi gjerne dele med mange. Vi håper folk fra både nær og fjern benytter seg av denne muligheten til selv å oppdage noen av verdiene Vassfaret kan by på, sier Ida Glemminge, naturveileder i Statens naturoppsyn.

Vassfardagen arrangeres første gang i år, med mange aktiviteter rettet både mot voksne og barn. Eldor Bråthen tar deg med inn i brøtningshistorien denne dagen, mens forfatteren Jahn Børe Jahnsen forteller om bjørneskinn, labber og klør i norske kirker.
Dagen byr også på Den Stor Fiskekonkurransen, bueskyting, hesteridning, natursti, lokalmatsalg, flere aktivitets- og infoboder, grillmatsalg, trivelige dyr på tunet og fuglekassesnekring for å nevne noe.

Skrukkefyllhaugen
Aktivitetene er historisk forankret på Skrukkefyllhaugen i hjertet av Vassfaret. Berte Skrukkefyllhaugen, den legendariske siste fastboende i Vassfaret, hadde sitt hjem her. Bertes skikkelse kommer tilbake til Skrukkefyllhaugen denne dagen, og forteller spennende historier fra et hardt liv.


Foto: Ida Glemminge


Lokalt samarbeid på tvers av fylkesgrensen
Drivkreftene bak denne dagen er Statens naturoppsyn, Sør-Aurdal og Flå kommuner, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Bjørneparken, og Valdres natur- og kulturpark. Et felles ønske om økt interessen for og aktivitet i Vassfaret har gitt et fruktbart samarbeid, med mange lokale aktører og frivillige i sving. Her bidrar både Buskerud og Oppland.
-Vi håper mange møter opp slik at dette kan bli en årlig felles tradisjon for de to bygdene, oppfordrer Ida Glemminge.


Kontaktinformasjon
Nysgjerrig på Vassfaret? Kontakt Ida Glemminge, Statens naturoppsyn, tlf. nr 996 26 836 ida.glemminge@miljodir.no.

Programmet

 • Kl. 11-12
  Bjødnahaugen.
  Historien om Vassfarets natur- og kulturhistorie

 • Kl. 11-16
  Skrukkefyllhaugen.
  Aktiviteter og start for fiskekonkurransen

 • Kl. 13
  Brøtningshistorien i Vassfaret ved Eldor Bråthen

 • Kl. 14
  Bjørnen i kirken ved Jahn Børe Jahnsen

Gratis arrangement. Veien blir skiltet, husk 60 kr til bommen.


Foto: Ida Glemminge