Sist oppdatert: 03.07.2013 23:56

Hilsen fra Den katolske kirke

Msgr. Huynh tan Hai, Generalvikar for Oslo Katolske Bispedømme
 

Representanter fra Den norske kirke, regjeringen og norske myndigheter, mine damer og herrer.

Det er en glede for meg og en stor ære å få komme hit i dag som representant for Den katolske kirke i Norge. Jeg takker for muligheten til å feire Hedalen stavkirkes 850 år sammen med dere, en kirke som bærer mye av begge våre kirkesamfunns historie og stolthet. Her tenker jeg på relikvieskrinet, som viser tilbake til førreformatorisk tid, og også Hedalmadonnaen, som på en unik måte fører oss nærmere hverandre både økumenisk sett,  og også på tvers av kulturer og nasjonaliteter.

Gjennom mange århundrer har våre forfedre funnet veien til Hedalen stavkirke som en tilflukt for deres kristen tro. Det er uten tvil at de bøyde kne foran Hedalmadonnaen med den eldste bønn til Guds Mor på latinsk: (Sub tuum praesidium confugimus, Sancta Dei  Genetrix. Nostra deprecationes ne despicias in necessitatibus nostis, sed a periculis cunctis libera nos semper, Virgo gloriosa et benedicta ) . "Under ditt vern, tar vi vår tilflukt, hellige Guds Mor. Ta nådig imot de bønner vi ber i våre trengsler, og frels oss fra alle farer. Du evige Jomfru velsignet og hellig." 

For denne Madonnaen har også en historie i vår kirke. Nå tenker jeg ikke på førreformatorisk historie, men i nyere tid. Vår Herres Mor har, som dere vet, en spesiell plass for oss katolikker, og vi har utallige statuer som fremstiller henne. Men ofte har disse statuene en tilknytning til et sted i et annet land og i en annen historie, enn den vi møter i Norge i dag. Hedalmadonnaen har allikevel maktet å minne oss som kommer langveis fra, samt de som er vokst opp i dette vakre landet, om at vi ikke trenger lengte bort for å finne igjen noe av oss selv.

I forkant av det store jubileet for Jesu fødsel i år 2000, ble det laget en vakker kopi av Hedalmadonnaen. Denne kopien ble til en pilegrimsmadonna - den ble sendt fra menighet til menighet og til våre forskjellige klostre rundt i Norges land. Der i menigheter og klostre samlet vi oss til bønn for kristendommens vekst i Norge på tvers av kultur og nasjonalitet, og slik har deres vakre Madonna åpnet noe i oss; den har gitt vår tro grobunn i i dette landet, i Norges land.  I dag står kopien av pilegrimsmadonnaen, hos Broder Robert og hans munkefellesskap i Tinn i Telemark. 

For mange oppleves det veldig spesielt når de kommer dit og ber foran denne vakre statuen og der minne oss selv om den rike kristne historie som bærer dette landet, som vi er så heldige å være en del av. Allikevel er det en stor opplevelse og glede for meg, å kunne stå foran den originale Hedalmadonnaen sammen med dere på en slik dag som denne. Det gir meg, som kommer fra et meget ungt land kristent sett, en ærefrykt for Norges lange kristne tradisjon og historie, men også en trygghet og stolthet, da denne historien også er del av den katolske kirkes historie, og slik også en del av min.

Jeg takker dere alle, og gratulerer dere alle med dagen!

Msgr. Huynh tan Hai

Generalvikar for Oslo Katolske Bispedømme