Sist oppdatert: 11.06.2013 05:44

Røde steiner

ARNE SUKKE
 

I pinsa gikk vi på tur langs Hedalselva fra Grøvshaugen og nordover mot Åsli på nedsiden eller sørsiden av elva. Der lå det mange ”røde” steiner som ikke var malt av rødrussen (!), men hadde tydeligvis vært gjennom en prosess som resulterte i en meget fin farge og ganske et imponerende skue.

Jeg tok kontakt med en naturekspert, og på bakgrunn av bildet fikk jeg følgende forklaring:

Da har jeg kikket på den (bildet), og det var litt som jeg mistenkte, uten at svaret mitt av den grunn blir alt for presist. Det jeg kan si, er i det minste at det ikke er snakk om noen lav. Det er heller ikke noen alvorlig forurensning/gift eller annet med grunn til bekymring.

I mindre skala er det ikke uvanlig å se dette på steiner i kanten av nye skogsveger (men her var det uvanlig mye, ja!). Jeg vil helst tro det er snakk om en alge som nyttiggjør seg mineraler/næring som blir tilgjengelig når steiner som har ligget nede i jorda, kommer opp i sollys og luft, men kan heller ikke helt utelukke at det bare er snakk om en kjemisk reaksjon som følge av det samme.

Det som virker klart for min del, er i det minste at det bare oppstår når nettopp litt større steiner blir snudd på/kommer opp i dagen og at det primært er steiner som ligger litt i halvskygge i skogsterreng. Det virker også som om det forsvinner igjen etter noen år (dvs at det først kommer etter noen år - varer en stund og så blir borte igjen).