Sist oppdatert: 11.06.2013 21:38

Reisebrev, mai 2013

REIDAR HEIENE
 

Når en har vært ute på en spesiell reise, er det god skikk å takke ja når en blir oppfordret til å dele sine opplevelser i det som kan kalles et reisebrev.

Ettersom jeg har mange venner, ikke bare i her i Hedalen, men over hele Valdres, (etter 20 års undervisning på Valdres Vidaregåande Skule) tar jeg gjerne imot oppfordringen om et reisebrev.

 

Reisen startet 1. mai i år. Kona, Gunvor, var på kjøkkenet og laget frokost mens jeg satt i godstolen i stua. Plutselig fikk jeg intense smerter innenfor høyre hoftekam. Jeg ropte på Gunvor som rakk å komme til stua før jeg besvimte. Da var det bare å ringe 113.


Brannmannskap med hjertestarter kom etter bare få minutter, og etter ca. 25 minutter var også ambulansen på plass. At ambulansehelikopter ikke ble benyttet, tror jeg må skyldes at de ikke forsto hvor alvorlig det var. I etterkant har jeg fått vite at ambulansepersonalet jobbet etter verste senario, nemlig brist på en hovedpulsåre. Derfor hørte jeg følgende bli sagt da vi startet ut med Gjøvik som reisemål: ”Nå må du kjøre fort.” Jo, det ble litt av en kjøretur, der jeg fikk behandling underveis. Det ble bare en liten stopp på Gjøvik for å foreta en rask CT-kontroll: Jo, da. Her var det brist på hovedpulsåra til beina. 2,5 liter blod ble rensket ut fra buken da de startet operasjonen i Hamar.

 

Jeg våknet opp av narkosen etter to døgn (3. mai). Gunvor satt ved min side da jeg våknet.  Operasjonen hadde vært vellykket. Da gråt vi sammen i glede over at livet mitt gikk videre. Jeg hadde  nok fantasert en del. I det fjerne så jeg en stjerne som kom nærmere og nærmere. Overflaten besto av de vidunderligste farger. Den stilte seg til slutt foran åpningen til en stor tunell som ble opplyst. I det jeg lurte på hva dette skulle bety, slo det ned i meg som lyn fra klar himmel, et vers fra Johannes Åpenbaring: ”Jeg, Jesus, har sendt min engel for å vitne om dette for dere i menighetene. Jeg er Davids rotskudd og ætt, den klare morgenstjerne”.

 

Komplikasjoner etter første operasjon. Magen vokste og legene var engstelige for at nyrer og andre organer skulle bli skadet. Jeg ble lagt på operasjonsbordet like over midnatt. De hadde ringt etter Gunvor, så hun fikk komme inn like før operasjonen og ønske meg lykke til. Vi sang litt av salmen ”Jeg er i Herrens hender”. Under sangen fikk jeg oppleve en ro og fred som er helt ubeskrivelig. Operasjonen gikk bra. De fikk åpnet en sammenklemt tarm. Jeg våkna raskt etter operasjonen.

 

10.5.: Magen min har igjen vokst og blitt ganske stor. Legene er fortsatt redde for at indre organer kan bli skadet og foretar nå en 3. operasjon. Problemet denne gangen kom fra en tarmslyng. Etter denne operasjonen trengte de å legge meg med ”åpen buk”. Reidun, vår datter, som er spesialist i indremedisin på smådyr, sendte følgende beskjed på sms for å trøste mor si: ”Det bruker på å gå bra når vi legger hunder med åpen buk, så da vil det nok gå bra med pappa også."

 

I dagene som fulgte, ble det flere komplikasjoner og operasjoner, så alt i alt ble jeg lagt i narkose seks ganger. Det ble en periode med besøk av slekt og venner.

 

17/5: I dag ble sonde og respirator fjernet. Det føles som at nå er livet igjen verdt å leve. Det ble mye fising i dag. Herlige lyder som forteller at magen fungerer som den skal.

 

19/5: Jeg ble i dag flyttet ut fra intensivavdelingen og inn på vanlig sengepostavdeling.

 

20/5: Første legevisitt på sengepostavd. ble en a-ha-opplevelse. Vel innenfor døra pekte legen på meg og sa: ”Her ser dere han som alle prater om.” Oi! - Da forsto jeg at jeg egentlig skulle ha vært død.

 

Når en har vært gjennom det jeg har vært igjennom, gjør en seg mange refleksjoner. De spørsmålene som dreier seg om evigheten blir plutselig uhyre viktige. Jeg vil forsøke og ikke være langtekkelig. Bibelen forteller oss at livet har to utganger (jfr. Joh 3, 16). Jesus har gjort det så enkelt som det går an for enhver av oss å bli frelst. Jfr. røveren på korset som fikk bli med Jesus til Paradis. Jeg kan også minne om hva som står i  Romerne 10, 13: Hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst. Jeg kunne nevne flere løfter av samme slaget. Jeg har fått stå ved dødsleiet til vel voksne mannfolk, som der og da har fått gitt sitt liv til Jesus med følgende kommentar: ”Å, så dum jeg har vært som ikke har tatt i mot Jesus før.”

 

Jeg er ingen lesehest. Det er ikke hvert år jeg leser ei bok, men jeg har i disse tider lest ei bok for andre gang, og som har gitt meg helt nye forestillinger om hva Himmelen er for noe. Boka var bestselger på Hermon Forlag våren 2012 og heter ”Himmelen er på or'ntli”. Den koster bare 198 kr og egner seg godt som presang ved div. anledninger. Fint, hvis du ble nysgjerrig.

 

23/5: Endelig hjemme igjen. Livet er herlig. Jeg ønsker å takke alle som kom på besøk og sendte gode ønsker både på SMS og facebook.