Sist oppdatert: 15.06.2013 05:54

Pilegrimsgang til Nidaros

TONE KJENSRUD
 

Som en del av Hedalen stavkirkes 850 årsjubileum har mellomtrinnet ved Hedalen skole jobbet med å utarbeide og sette opp et historisk spel.

Vi bestemte oss for å ta utgangspunkt i at kirka i mange år var en pilegrimskirka, og vi leste boka "Pilegrimsgang til Nidaros" av Knut Ingar Hansen. Den handler om to barn; Sunniva og Jon som bestemmer seg for å gå pilegrimsgang til Nidarosdomen. Dette gjør de i håp om helbredelse for Jon.

Vi følger dem på veien opp gjennom Gudbrandsdalen. Der treffer de mange andre pilegrimer og vi får et innblikk i skjebnen til fattig og rik i middelalderens Norge. Sunniva og Jon når Nidaros etter lang tid, men Jon har blitt dårligere på veien og dør.

Elevene ble delt opp i grupper, som fikk hver sin del av boka, som de laget et lite tablå av. Hvert tablå ble så bundet sammen av fortellere som guidet oss videre på turen. Elevene har også brukt musikktimene til å øve inn salmer og folkeviser som ble bakt inn i spelet.

Vi viste fram spelet for hele skolen på dagen, og på kvelden inviterte vi til åpen forestilling – og mange kom. Vi fikk inn over 3800 kr, som skal brukes til tur engang til neste år. Tusen takk til alle som kom for å se på.
Her følger noen bilder fra spelet: