Sist oppdatert: 20.06.2013 00:36

 

Kirken den er et gammelt hus

 
HELGE HARTBERG

Det må jo kunne sies om Hedalen stavkirke – den er gammel. Stavkirken er et klenodium der den står og vitner om gudsordet folk har hørt, salmene som er sunget og bønnene som er bedt gjennom generasjon etter generasjon. I kirkerommet fylles vi av respekt når vi ser alle synlige tegn på hengivenhet, offervilje og takknemlighet overfor dette bygget. Stavkirken nærmer vi oss med ærbødighet.

 

Vi er vant til å bruke ordet ”kirke” om en bygning. I Bibelen brukes ordet ”kirke” aldri om en bygning. I Bibelen er kirken alle i hele verden som tror på Jesus. Når vi bygger kirkehus, så er det for å ha et hjelpemiddel så vi kan lære å kjenne troen på Jesus, og et hjelpemiddel til å holde troen fast, et hjelpemiddel til at vi selv kan være kirke.

 

Under søndagsgudstjenesten, når menigheten synger ”Kirken den er et gammelt hus”, da fortsetter salmen slik: ”Vi er Guds hus og kirke nu, bygget av levende stener.” 


Troen på Jesus, som vi fikk i vår dåp, det er den som gjør oss til kirke. Og så skal vi være takknemlige for at vi kan la en bygning hjelpe oss til å holde fast på troen, så vi kan møte hverdag og helg i følge med Jesus.

 

Da gir det god mening å feire 850 års jubileum.