Sist oppdatert: 04.06.2013 15:42

Valdresrosa

RØNNAUG SØRLIE
De religiøse sektene Mennoniter, Amish eller Dutch, bor i flere amerikanske stater, og stammer delvis fra Rheinland og Westfalen i Tyskland, eller Holland. Her har de låveroser som de kaller ”hexagoner”  eller ”hex signs”. Rosene kan symbolisere fri eiendomsrett, eller trolldomssymbol som vern mot vonde makter, brann, lynnedslag eller sykdom.

Byggmester Erik Erikson Mo (1870–1950) fra Rogne i Østre Slidre, var i Kansas City i USA flere ganger før 1900. Han gikk i lære hos en byggmester fra Westfalen i Tyskland. Han reiste tilbake til Valdres og bygde en rekke låver med roser i flere varianter. Hans læregutter bygde også flere låver med roser til ut på 1920-rallet. Bak rosa på gamle låver er det vanligvis lufteåpning. Nyere låveroser er satt opp på veggen kun til pynt.

I Tyskland er ”die lippische Rose” et kjent dekorasjonselement i lokale adelige våpenskjold fra middelalderen.

Låverosene som Erik Erikson Mo brakte med seg til Norge, kaller vi Valdresrosa, og skikken om å dekorere låver fikk rotfeste i Valdres. Valdresrosa har blitt Valdres sitt varemerke.

Når jeg reiser rundt i Norge, ser jeg svært sjelden dekorasjoner på låvevegger, i alle fall ser jeg aldri Valdresrosa.  Ingen tør vel å sette opp ei Valdresrose på en låve i Telemark eller i Nordland?

Jeg er opptatt av hus, og synes det er flott at vi dekorerer husa våre.

På tur fra Hedalen til Vang, ser jeg Valdresrosa på mange låvevegger, men det er først og fremst fra Bjørgo og nordover at Valdresrosa er brukt. Jeg har ofte lurt på hvorfor.
Hvorfor har sør-aurdølene ikke vært så ivrige i å pynte låven sin med det som kjennetegner Valdres?

Noen sier at vår identitet er mot sør, mot Ringerike. Samtidig opplever jeg at mange hedølinger er opptatt av å være fra Valdres. Dalføret som markedsfører seg samla, som har mye historie å ta vare på, og som har klang ute i Norge for øvrig, både når det gjelder natur og kultur, mat og språk.

Når vi kommer kjørende inn i Valdres, vet vi hvor vi kommer. Da møter vi emblemet som er blitt den offisielle Valdres logoen, den som kjennetegner Valdres Natur-og kulturpark, og mye av det vi produserer i Valdres. Emblemet forteller at vi kommer til en dal som samarbeider om å møte besøkende, som samarbeider om tilbud til turistene, og som samarbeider om å gjøre Valdres til en samla enhet.

Da tenker jeg at kanskje skulle vi også dekorere låveveggene våre for å hilse besøkende velkommen til Valdres. Når besøkende møter en låvevegg med Valdresrose på, er det ingen tvil om hvor han er kommet. Jeg synes vi kan være stolte av Valdresrosa fordi den er fint laga, den har en gammel historie og den vil kjennetegne et dalføre som tar vare på historien sin.