Sist oppdatert: 01.05.2013 06:39

En annerledes skoledag

TONE KJENSRUD
 

Fredag 26. april satte 5. klasse ved Hedalen skole seg i bilene og dro til Valdreshallen. Det samme gjorde elever og klasser fra andre skoler i Valdres. Målet var et opplegg som kalles ”En annerledes skoledag”.

Dette er et arrangement der barnefysioterapigruppa i Valdres samarbeider med Norges idrettsforbund, Valdres videregående skole/idrettslinja og folkehelsekoordinatoren for Valdresregionen. Dette er en dag hvor funksjonshemmede står i fokus og hvor de sammen med funksjonsfriske kan få prøve ut både nye og kjente aktiviteter sammen.

Vel fremme i Valdreshallen fikk alle elevene utdelt hvert sitt aktivitetskort. Dette skulle de ha med seg hele dagen og krysse av for hver aktivitet de prøvde. Alle elevene våre fikk kryss på alle aktiviteter!

Dagen startet med en fellesøkt med linedance, der Kelli Haugen instruerte oss. Det var ikke bare enkelt å følge takt og gjøre alle trinn til rett tid, men vi kom oss nå heilskinna igjennom. Etter fellesstarten var det fritt fram for å velge aktiviteter selv. Noen steder var det lange køer, så det gjaldt å være taktisk når en skulle legge opp løypa for å få mest mulig ut av dagen.
 
En populær aktivitet var kampsport. Der var det to flinke kampsport- utøvere som lærte oss triks. Vi fikk prøve boksing, spark, og nedlegging av motstander. En annen populær aktivitet som alle kjente fra før var fotball.

Det artigste her var kanskje at Valdres FK stilte med 4 av sine A-lags spillere; Alonso Sanchez Gonzalez, Kigen Karenstuen, Kalle Neale og keeperen Gonzalo Gutierrez. Det er jo stas å kunne si at en har scora mål på en som har vært keeper på Real Madrids 3.lag. VFK gutta var kjempeflinke til å inspirere og motivere. Men de var vanskelige å score på, og noen sleipe triks hadde de og på lager.

Andre kjente aktiviteter var turn, golf, sykling og innebandy. Her var det elever var 3. kl. på idrettslinja som organiserte og hjalp til med øvelser. Henrik og Jon Fossholt var kjente fjes for oss fra Hedalen, og de gjorde en flott jobb med de yngre elevene.

Litt mer ukjent var aktiviteter som rullestolbasket, elbandy, freesbee-golf, blindeorientering og hundekjøring. Alle aktiviter som var spennende og morsomme å prøve. Valdres folkehøgskole stilte opp med et helt hundespann, som elevene våre fikk prøve å kjøre med. Det var nok litt skrekkblandet fryd for noen, når hundene dro avgårde, men alle syntes det var veldig gøy å få prøve dette. Og noen tok turen flere ganger.

En hovedmålsetting for dagen var at alle elevene skulle få oppleve en dag med aktivitetsglede, og at barn og ungdom med funksjonsnedsettelse skulle få en positiv erfaring med idrett og fysisk aktivitet. Det medførte ingen problemer å oppnå dette målet for vår del. Det var full fres fra alle aktører hele dage.

Det var så vidt vi tok oss tid til å spise maten vår. For oss voksne som var med var det en glede å se alle de strålende barnefjesene, unger med ulike forutsetninger som deltok i ulike aktiviteter på lik linje med andre, og ikke minst å se hver enkelt mestre nye utfordringer. I tillegg så fikk vi trent opp inkuderingsmuskulaturen vår og økt vår raushetskompetanse.

For de som har lyst til å reflektere mer over betydningen av raushet og inkludering så anbefaler jeg denne kronikken som jeg legger ut lenke til her.

Tone Kjensrud
På vegne av: Mira , Linn Eli , Magnus , Mikkel , Jeanett , Maren-Tine , Gjertrud , Ragnhild og Arve.