Sist oppdatert: 26.05.2013 06:01

Kirkehistorie i nydelig vårvær

TEKST: KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN OG ARNE HEIMESTØL
 

Lørdag ettermiddag fikk vi oppleve utespelet "Underveis" av Gudbjørg Fønhus Steinsrud. Stykket var satt sammen av sju tablåer som foregikk på forskjellige plasser utenfor Hedalen stavkirke .

Tilskuerne fikk følge med på forestillingen som begynte i vikingetida og endte i vår tid.

Vi fikk først møte to karer som skulle ofre til Odin og Tor, men i stedet fikk beskjed om å organisere dugnad for å bygge en ordentlig kirke for Kvitekrist. Vi fikk se hvordan det kanskje var da madonnaen kom til bygda, og så fikk vi møte det unge paret som hadde blitt fratatt sin eiendom av presten Klement. "Vokt deg Klement og alle hans hellige menn- det være sant", står det med runeskrift i svalgangen i kirka. Kanskje var det virkelig slik at en ung mann risset disse runene for å hevne seg på en prest, og kanskje har dette med Klemmetsrud-navnet i Hedalen å gjøre? Det er i all fall spennende tanker vi blir presentert for her!

Etter å ha sett på runerisseren og hans kjæreste, fikk vi høre fortellingen om kirkeklokkene som kom hit fra Kaupanger i Sogn, for der var det en engelskmann som var så flink til å støpe klokker med fin klang! "Nikolay engelskmann lagde meg", står det i den ene klokka. Sagnet sier at den andre skal ligge på bunnen i Bergstjenn. "Ding, dang dalang - Torstein Smalang - makan te`me`ligg i Bergstjenn", sang jentene.

Så gikk vi tilbake til kirkevangen der vi fikk se ei gammeldags "Hedals-messe" med spill og dans og handel og mye moro helt til  "Tjuvhans" dukka opp og egla seg innpå Jesper fra Ådal som han drepte med kniv.

Vi fikk se et gravfølge fra Vassfaret som hadde tatt veien over fjellet for å få mannen i kristna jord, og så slutta vi foran kirka der relikvieskrinet ble båret ut og rundt kirka og inn i kirka igjen.

"Hundreåra ligg og suser i de tjørebredde vegga – kirka midt i bygda. Skrinet blir med oss inn i nye tusen år." Slik avsluttes skuespillet.

Stykket ble sist satt opp i år 2000; det er noen år siden, det! Mange av dagens skuespillerne var ikke født engang da. Det å være med i et slikt spill, gir både glede lærdom! Det er også flott at amatørskuespillere fra hele Sør-Aurdal kan samarbeide om en slik gjennomføring. Nydelige og allsidige sang- og musikkinnslag vevde tablåene sammen slik at vi kunne bevege oss i ro og stillhet fra den ene plassen til den andre. Det var et fornøyd publikum. Lyden var god. Tusen takk for en innholdsrik og fin time utenfor og rundt kirka!

Engasjerte tilhørere
– Stykket var en fantastisk opplevelse , som førte oss inn i historien på en levende måte , med god regi , og en tekst som berørte på dypet, sier Erling J. Pettersen.

 

 

– 
Spelet gjør inntrykk. Det viser hvordan mennesker i Hedalen gjennom alle disse årene har vevet og fortsatt vever sine liv inn mot helligstedet der kirken ligger.

Gjennom de poetiske tekstene, den fine regien og det engasjerte spillet fikk vi som var tilstede, være med "Undervegs", uttaler Knut Lundby.

 


Gunn Kjensrud hadde ansvar for oppsetningen.


Fra da kirka skulle bygges


Fra da kirka skulle bygges


Budbringeren som varsler at madonnaen er på veg til kirka.


Barn som leiker mens de venter på at madonnaen skal komme.


Madonnaen er på veg inn på kirkevangen.
Marie Ekrem sang Maria-sangen.


Ole Listerudbakken var forteller.


Runerisseren og kjæresten hans.


Edvin forteller historia om da de første kirkeklokkene kom for 600 år siden.


De sju brødrene som skulle finne att kirkeklokka i Bergstjern.


Musikk til dans


"Hedalsmesse". Her var det både drikking, dans og hor.


Varsler at Hans Trefothaugen er på veg.


Bråkmakeren kommer.


Her blir Jesper fra Ådalen knivstukket.


Bråkmakeren rømmer.


Lensmannen kommer og legger ned forbud flere Hedalsmesser.


Gravfølge fra Vassfaret.


Gravfølge fra Vassfaret


Relikvieskrinet bæres rundt kirka.


Skuespillerne


Elling takker representanter fra de forskjellige teatergruppene i Sør-Aurdal.