Sist oppdatert: 11.03.2013 05:33

– Men når ligninga ska gjøras opp, da bli vi regna med!

GRO SKINNINGSRUD

Jeg må si jeg blir en smule engasjert, eller kall det gjerne provosert, når jeg leser i avisa om bygging av flerbrukshall i Sør-Aurdal. Det er ikke lenge siden vi hadde så dårlig økonomi at skoler ble nedlagt, og andre truet med nedleggelse.

Noen hadde søvnløse netter, noen vurderte å flytte fra kommunen, og noen jobbet iherdig med å få stoppet nedleggelser. De gamle må nøye seg med å få dusjet hver 14. dag, og veiene i kommune var, og er fortsatt, i meget dårlig forfatning.

Vi har utført over 1800 timer med gratisarbeid for kommunen for å hjelpe til med innsparing på vedlikeholdsbudsjettet på Hedalen skole. Vi har også bidratt økonomisk.

Og, nå som det er snakk om bygging av flerbrukshall, så er det bare å slå på stortromma, både når det gjelder størrelse og innhold. Ja, forstå det den som vil.

Det er flott med flerbrukshall, og det er sikkert bra med tilskudd å få til prosjektet, men jeg tipper det er dårlig med tilskudd å få til drifts-kostnadene i framtida. Bør vi ikke heller holde ved like de byggene vi allerede har, ta vare på de gamle, satse på bedre utstyr og materiell til skoledrifta, og ikke minst la de ansatte få komme på kurs og få påfyll som bidrar til motivasjon? Vi har flere ganger hørt om lærere som har måttet kjøpe inn og ta med både mat og utstyr for å få gjennomført prosjekter i kunst og håndverk, mat og helse, og uteskole. Slik skal det ikke være!

Jeg vet at mange nå sier at hedølinga klager uansett, og hallen skal jo bygges for alle kommunens innbyggere. Men kom ikke og si at vi i Hedalen vil få samme nytte av den som de på Bagn. Vi må kjøre 1-1,5 timer tur/retur, betale drivstoff og bomavgifter. Skal den bli til like stor nytte for alle, må den ligge midt i kommunen. Bagn er riktignok kommunesenter, men ikke kommunesentrum.

Nytt skolekjøkken kan man også lese at de har råd til på Bagn. I Hedalen måtte vi bidra selv. Jeg foreslår at Hedalen Skoles Venner nå sender regning til kommunen på alt dugnadsarbeid som har blitt gjort de siste årene. Nå har jo kommunen råd til å betale :-), og ingenting er jo bedre enn det.

Svømmehall er også bra, og viktig siden mange av dagens tiåringer ikke kan svømme, men hvorfor må den også ligge på Bagn? Hvorfor ikke benytte seg av steder som kanskje kan gi mye «gratis» oppvarming, som for eksempel ved Begna Bruk. Har det noen gang vært vurdert?

På bygdemøtet sist uke ble det ikke lagt fram noen tall fra kommunens side som viser hva dette faktisk vil koste. Det var flere antydninger om pris, og spriket var stort.

Jeg håper virkelig det finnes et reelt kostnadsoverslag på dette prosjektet, både når det gjelder bygging, og ikke minst framtidig vedlikehold. Jeg håper ikke vi har politikere som tør å fatte et vedtak uten å vite det.

På bygdemøtet var det flere ungdommer fra Bagn som fikk uttale seg, og komme med ønsker. Hvorfor fikk ingen ungdommer fra Begnadalen eller Hedalen samme mulighet?

Jeg har også lest i avisa den siste tida at Bagn.no, Begnadalen.no og Reinli.no har gått sammen om å lage en avis for kommunen. Hvorfor er ikke Hedalen.no spurt?

Jeg sier som sagt for mange år siden; «Om Hedalen e holdt uttafør, så har vi merka det. Men når ligninga ska gjøras opp, da bli vi regna med!»