Sist oppdatert:
18.03.2013 15:48
Kunsten viser bredden i stavkirkens historie
|
||||
Hedalen stavkirke er først og fremst kjent
for sitt middelalderinventar. Sist fredag holdt forsker og
malerikonservator Mille Stein fra
Norsk institutt for kulturminneforskning foredrag om de mange skattene som
finnes i kirka som i år markerer sitt 850-årsjubileum. Stavkirka var opprinnelig en enskipet langkirke. I 1699 ble den bygd ut til korskirke. Full restaurering av kirka ble gjennomført i 1902. Middelalderkunsten kirka hadde fram til 1699, har altså etter hvert fått bedre plass. Madonnaen
Krusifikset og alterskapet Altertavla er satt sammen av et krusifiks og et korpus til et madonnaskap. Selve altertavla har beholdt rosemalinga den fikk på slutten av 1700-tallet. Denne malinga skjuler deler av forhistorien til madonnaskapet.
I tidsrommet 2005–2007 ble hele altertavla konservert på NIKU. – Det finnes ingen fasit på hvordan restaureringsarbeid skal utføres, sa Mille Stein. I forbindelse med konserveringsarbeidet ble det gjennomført grundige vitenskapelige undersøkelser. Opprinnelig var 18 relieffer i selve alterskapet. På 1700-tallet ble disse dekket av rosemaling.
Krusifikset som i dag er en del av altertavla i Hedalen stavkirke, er fra tiden like etter 1250. Skulpturen er laget av bjørk, korset av gran og glorien av furu. Mille Stein mener dette tyder på at krusifikset er laget her i landet. Hvem som utførte arbeidet, vet vi ikke.
Da krusifikset og korset ble behandlet i siste halvdel av 1700-tallet, ble det brukt olje- og bronsemaling. Opprinnelig ble det benyttet oljemaling og metallfolier på tre. Før restaureringa hadde krusifikset tørkeskader. Nå er disse reparert.
|