Sist oppdatert: 19.03.2013 18:16

Rehabiliterer nettet og forbereder for fiber-bredbånd

NILS MARTIN SÆTRANG, SAE
 

Sør Aurdal Energi (SAE) har gjennom den siste 10-års perioden  hatt stor aktivitet knyttet til rehabilitering av høyspentnettet.

 

I perioden er det gjennomført investeringer i nettvirksomheten for ca. 130 Mkr, hvorav om lag 120 Mkr er direkte relatert til infrastruktur. Av dette er om lag 40 Mkr finansiert av kundene og er knyttet til nye forsyningsområder for hytter. I dag kan om lag 60 % av hyttene i Sør- Aurdal knyttes til distribusjonsnettet.

 

SAEs store utfordring har vært at mesteparten av nettet som forsyner fastboende, ble etablert i en relativt kort periode fra 1947–1959. Dette  har medført at mesteparten av nettet «gikk ut på dato» omtrent samtidig.

Teknisk levetid for høyspentanlegg vurderes til om lag 50 år. Siden 2003 har SAE fulgt en langtidsplan for rehabilitering av nettet. Planen innebærer at SAE innen utgangen av 2015 ikke skal ha høyspentlinjer som er mer enn 30 år gamle. I senere tid er høyspentnettet (HS) i Hedalen rehabilitert i tre etapper:

 

Del 1
Strekningen Søre Stugarden–Skolehagen ble i 2002–2003 rehabilitert med isolert luftlinje. Denne strekningen ble ikke forberedt for bredbåndsnett da selskapet på det tidspunktet ikke hadde noen etablert aktivitet eller strategi for bredbåndsutbygging.

 

Del 2
Søre Stugarden–Søbekkseter, som ble rehabilitert med kabelanlegg i perioden 2005–2006. Denne strekningen er forberedt for bredbåndsnett ved at det sammen med høyspentkabelen er lagt med rør som kan benyttes for framføring av fibernett.

 

Del 3
Skolehagen–Aspholt og Vestbygda, ble påbegynt høsten 2011. Arbeidet går i fire etapper og er ventet ferdigstilt i løpet av 2014.

  1. Kabelnett fra Skolehagen til Bragerhaug

  2. Isolert luftlinjenett fra Bragerhaug til Gunderhuset (2012–2013)

  3. Hengekabel og kabelnett til Vestbygda (2013)

  4. Isolert luftlinjenett fra Gunderhuset til Aspholt (2013–2014)

Alle de nevnte strekningene blir forberedt for bredbåndsnett. For de nevnte strekningene er også rehabilitert nettstasjoner (transformatoranlegg) hvor disse fra gammelt av har vært utført i mast med betjeningsplattform. SAE er pålagt å bygge om alle slike anlegg innen utgangen av 2015. Dette har medført ulik grad av rehabilitering i lavspentnettet.

 

Rehabilitering av overføringslinje
I tillegg til nevnte prosjekter i Hedalen skal også overføringslinjen fra Begnadalen til Bergum rehabiliteres i 2013. Også denne forberedes for bredbåndsnett.

 

Prosjekter nevnt i Del 3, overføringslinja fra Begnadalen til Bergum, og enkelte andre arbeider med høyspentanlegg og nettstasjoner, innebærer samlet investeringsaktivitet i Hedalen på om lag 15 Mkr i perioden 2011 – 2014, og skal bidra til vesentlig bedring i leveringskvaliteten.

 

Bredbåndsnett

Siden 2004 har SAE hatt eierskap til og samarbeid med Eidsiva Bredbånd. Eidsiva Bredbånd er den kommersielle aktøren/operatøren, og samarbeidet er slik at SAE på bestilling bygger, eier og leier ut fibernett. På bakgrunn av etterspørsel, forpliktelser og økonomi, vurderer operatøren hvor fibernett skal etableres.

 

Etablering av dette samarbeidet medførte også at SAE besluttet å forberede for bredbåndsnett på alle strekninger hvor vi bygger nytt nett eller rehabiliterer gammelt. Dette innebærer at det legges fiberrør sammen med kabler i bakken og henges opp jordline med fiber der høyspentnettet bygges som luftlinjenett. For lavspentnettet er slike forberedelser foreløpig begrenset til kabelrør i områder hvor en etablerer kabelnett.

 

Sør-Aurdal er et stort område med svært spredt bebyggelse, og det er utfordrende for Eidsiva Bredbånd (og for den del andre aktører) å regne hjem investeringer i fibernett. Fiberinvesteringer er i hovedsak gjennomført for å løse transportstrekninger i/langs høyspentnettet.

Bredbåndsforbindelsen til Hedalen er for tiden løst med radiolinje, og dette innebærer kapasitetsbegrensninger sammenliknet med fibernett. Ved de rehabiliteringer SAE har gjort og er i gang med, ligger det snart til rette for at bredbåndsforbindelsen til Hedalen kan realiseres med fiber. Det pågår en dialog for å identifisere den mest kostnadseffektive måten å løse dette på. Fiber helt hjem (FTH) ligger nok litt fram i tid, men en ser det som svært viktig å bli kvitt kapasitetsbegrensningene som ligger i dagens løsning med radiolinjer.