Sist oppdatert: 31.03.2013 07:47

Registrering av gammel draktskikk i Hedalen

SIGRID HAUGEN
  Norsk institutt for bunad og folkedrakt (tidligere Bunad- og folkedraktrådet) har som oppgave å dokumentere hvordan folk gikk kledd i gamle dager.

Særlig interessant er alt som er knytta til bunader og festplagg fra før 1900, men mye av nyere dato er også av interesse. Nå er turen kommet til Hedalen, og mandag 15. april kommer fagfolk fra instituttet for å gjøre registrering i Hedalen. De vil være på Bautahaugen hele dagen.

Derfor oppfordres du til å leite på loft og i kjeller, eller kanskje på stabbur og uthus? Ta det med og få det vurdert! Der er viktig å understreke at ingen skal gi fra seg noe, tingene skal kun fotograferes og registreres, og du får det tilbake med det samme.

Hva er av interesse?
Gjenstander kan være søljer, nåler, spenner, skospenner, nøstekroker, veskelås/kroker, belter, beltestøler, sko osv.

Stappefiller som har vært brukt rundt vinduer og dører, er også aktuelt. Likedan stoffbiter eller fillete gamle klær av alle slag. Både dame og herre. Sjøl om plagga ikke er heile, kan en få verdifull kunnskap likevel. Alt som er fra før 1900 er mest interessant, men er en usikker på alder er det bedre å ta med for mye enn for lite.

Ellers alle gamle plagg som luer, sjal, skaut, trøyer (jakker), stakker, forklær, strømper, skjorter, serker, liv, keper, vevde band eller rester av dette, vester, bukser, lange eller korte. Og som før nevnt, det gjør ingen ting om det er fillete eller bare er deler av et plagg.

Gamle foto er også særs interessante. Eller dersom noen har en akvarell, blyanttegning eller lignende av forfedrene sine. Slikt kan fortelle mye.
Materialet trenger ikke nødvendigvis være laga i Hedalen. For eksempel silketørkle m.m. var nok kjøpt stas som de brukte sammen med det de laga sjøl.

Som en ser, er det svært mye som kan være interessant å få registrert.

Vi håper på stor oppslutning om å ta vare på denne viktige delen av kulturhistoria vår!

Bildene nedenfor er eksempler på gjenstander som kan være av interesse å registrere.