Sist oppdatert: 22.11.2013 06:36

Rekordbesøk på Fønhuskoia i Vassfaret

OLE MARTIN HØGFOSS
  Ringerikes Turistforening (RT) har gleden av å informere om at Fønhuskoia ved Strøen i Vassfaret har blitt en stor suksess. Med over 600 registrerte overnattinger siden 1. november i fjor, så slår Fønhuskoia alle tidligere besøks rekorder for hyttene til Ringerikes Turistforening.

Fønhuskoia er Ringerikes Turistforenings femte selveide hytte. RT drifter i tillegg tre hytter for DNT Oslo og omegn.


Solnedgang over Fønhuskoia Foto Ole-Martin Høgfoss

600 overnattinger
450 personer hadde registrert seg i protokollen frem til 1. november i år, til sammen har disse hatt over 600 overnattinger på hytta. Mer enn 1000 personer har brukt Fønhuskoia som et dagsturmål siste året. Selv om været var noe ustabilt på den offisielle åpningen lørdag 22. juni, fant over 350 personer veien til Fønhuskoia og Vassfaret denne dagen.

21 sengeplasser
Fønhuskoia har 21 sengeplasser, alle disse sengeplassene er det nå mulig å reservere via nett før oppholdet. DNT-status for Fønhuskoia er ubetjent. Det vil si at man må ha med seg egen mat samt lakenpose / sovepose. Man finner ellers alt annet av tilbehør man har behov for, som ved, stearinlys, solstrøm, kjøkkenutstyr, vann fra håndpumpe, etc. på hytta. RT sine standardpriser og vilkår for bruk og overnatting gjelder.

Fønhuskoia er låst med DNT sin standard lås. Medlemmer av DNT får kjøpt standard nøkkelen for hundre kroner ved henvendelse til Ringerikes Turistforening, DNT-sentralt, eller et av de andre lokal lagene tilknyttet DNT. Standardnøkkelen passer til snart 500 DNT-hytter i hele Norge! Vandrere som ikke er medlemmer av DNT, kan bruke hyttene i følge med medlemmer som har nøkkel, men da til en noe høyere pris.

Årstider
Nå som vinteren setter inn, må man beregne å gå på ski eller truger fra enden av Godvatna, og ca. fire kilometer ned til Fønhuskoia, da veien ned til Strøen i Vassfaret ikke er permanent vinterbrøytet. Om sommeren kan man gå på sti inn til koia, 350 meter fra tilrettelagt parkering. Bevegelseshemmede har mulighet til å få tillatelse til å kjøre helt frem om sommeren. Fønhuskoia er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Stabburet
I tillegg til hovedhytta er det satt opp et gammelt stabbur på tomta. Stabburet er fra 1887, og på 24 kvm. Stabburet har tre ekstra sengeplasser, disse kommer i tillegg til de 21 plassene i hovedhytta og utgjør en ekstra sengekapasitet om det kommer besøkende som ikke har reservert plass på forhånd.


Stabburet på Fønhuskoia Foto Ole-Martin Høgfoss

Firbente
Det er eget hunderom i hytta, og det er lov å ha med hund på stabburet. Tilrettelegging for hund, finnes ikke på så mange av DNT-hyttene idag, slik at dette tilbudet har blitt veldig mye brukt på Fønhuskoia.

Byggekomiteen
Byggekomiteen som har jobbet med prosjektet siden høsten 2010 og frem til i dag, avslutter nå sitt arbeid. Komiteen har bestått av Ole-Martin Høgfoss (leder, RT), Marianne Aasen (nestleder, RT), Erik Lunde (sekretær, RT), Erik Brenden (ansvarlig stabbur, RT), Kundan Rockstad ( Fønhusgruppen i Sør-Aurdal), Olaf Ødegaard (koiesjef fra Hedalen), Kjell Arne Berntsen (representerte Valdres Natur- og Kulturpark frem til sin død i mars i år), Katharina Sparstad (Valdres Natur- og Kulturpark) samt Torveig Dahl / Odd Arne Rudi og Einar Mosleth (Valdresmusea).

Muligheter
Fønhuskoia er et godt utgangspunkt for mange flotte turer i Vassfaret. Blant annet er trekanten i Vassfaret: Fønhuskoia - Storekrakkoia - Vassfarkoia – Fønhuskoia, planlagt ferdigstilt høsten 2014. Denne distansen kan man gå på tre / fire dager, og er ca. 7 mil. RT har i år blåmerket og skiltet sti mellom Vassfarkoia og Fønhuskoia.

Ringerikes Turistforening håper og tror på fortsatt høye besøkstall på Fønhuskoia også neste år, og ønsker dere alle hjertelig velkommen til både dagstur og overnatting.