Sist oppdatert: 05.11.2013 15:45

"Før og etter elgjakta"

HELGA PERLESTENBAKKEN

Ovennevnte er en velkjent tidsregning for mange i Hedalen. 

Men hva er det som får mange av oss til å glede seg slik til jakta at vi bruker tidsregning ”før og etter elgjakta” og der vi nærmest ”melder oss ut” av samfunnet for en uke eller to (og for noen mange uker) hver høst? 

Jakt og fangst har lange tradisjoner, noe som de mange dyregraver vitner om.  Jakt og fangst var fra gammelt av svært viktig for å overleve. 

I dag er jakt noe helt annet enn ren ”matauk”.  For meg dreier jakta seg om rekreasjon / avkobling, naturopplevelser, spenning og fellesskap med jaktvenner. 

Å sitte ”på post” i timevis for å vente på at det skal komme en elg forbi, kan for manges vedkommende virke både kjedelig og meningsløst og jeg skal gjerne innrømme at jeg mange ganger har kjedet meg og mista litt konsentrasjonen.  Det kan også være en kald ”fornøyelse” – det gjelder å kle seg etter forholdene.

Men det kan også by på mange spennende naturopplevelser; det være seg å få øye på en ørn som seiler på himmelen og se den stige høyere og høyere med luftstrømmen eller nærkontakt med elg som jeg opplevde for noen dager siden.  En elg kom i fullt firsprang rett ut av skogen akkurat der jeg satt og passerte meg på ca en meters avstand.  I slike situasjoner rekker man ikke å få elgen i kikkertsiktet.  En slik nærkontakt med et såpass stort dyr er en litt skremmende opplevelse akkurat der og da men i ettertid både morsomt og et minne for livet. 

En viktig venn i et jaktlag er elghunden.  Å høre forsiktige ”boff” for så å høre at ”boffinga” øker i omfang og intensitet er vakker musikk i elgskogen.  Da vet vi at hunden har funnet elgen og da øker spenninga for både postjegere og selvsagt for hundefører.  Og hvis det da etter hvert smeller et skudd og melding ”på øret” går ut på:  ”elgen datt”,  er det tid for samling ved elgfallet og tid for bålkos sammen med jaktvennene. 

Så kommer jobben med å få frakta elgen ut av skogen og etter noen døgn med mørning er det klart for partering / kjøttskjæring.  Det er mye arbeid å forvandle en elg til de mange gode middager et slikt slakt gir men det har vi glemt når vi setter oss ned for å nyte et fantastisk viltmåltid en kald vinterdag.