Sist oppdatert: 09.09.2013 18:36

Høsttur for pensjonister

SIGRID HAUGEN
 

Hedalen helselag starta med høstturer for pensjonister på 1980-tallet, og siden har det vært en årlig tradisjon.
 

Årets tur gikk vestover til Hallingdal. Vi kjørte først over fjellet il Nesbyen, deretter videre opp gjennom Rukkedalen, forbi Tunhovd og fram til Skurdalen. Dagens turmål var Eivindsplass, Karsten Isachsens fjellgard i Skurdalen.

 


Karsten Isachsen kåserer
 

Sjefen sjøl tok i mot oss på trappa, og vi fikk servert nydelige lapper, bløtkake og kaffe i den koselige peisestua. Sjøl om Isachsen slet med feber og sykdom denne dagen, holdt han et sprudlende kåseri i sin kjente stil. Humor og alvor i lett blanding. Han fortalte om barndommens feriesomre i traktene her, bakgrunnen til at han midt på 1970-tallet kjøpte Eivindsplass og bosatte seg her. Presten Isachsen begynte å gi ut bøker. Etter hvert som boksalget ga overskudd, investerte han i flere hus på garden, slik at den i dag teller 18 hus, i tillegg til flere hus på setra.
 

Les mer om Karsten Isachsen og Eivindsplass her.
 

Fra Skurdalen fortsatte vi turen mot Geilo, hvor vi fikk en fantastisk utsikt over Geilo og fjellheimen rundt. Videre fulgte vi hoveddalføret til Gol, hvor dagens middag ble inntatt på Hoftun kro, Gol camping. Driverne her har hedalsrøtter, og har gjennom åra utvikla plassen til et imponerende anlegg.

 

Fra Gol gikk heimturen gikk over nok et fjellområde. Gulle manøvrerte den digre bussen gjennom smale, bratte svinger oppover lia gjennom grenda Herad. Sjøl om vi snart kom over i egen kommune, var det ukjente trakter for mange. Raudalen, Høvreslia, Hellebekk, Ellingseter … Naturskjønne fjelltrakter med gamle setrer og nye, moderne hytter.  Snart svingte vi ned de bratte bakkene mot Bagn, og resten av vegen hadde vi alle kjørt før.

Takk til Gulle/Gullbrand Nordby og Svein Harald Lie for stødig kjøring og god turledelse!

 


Vandring mellom husa på Eivindsplass

 


Ett av de mange husa på garden

 


Gammel hallingstue

 


Visdomsord på veggen i peisestua

 


Flott buss med bra profilering

 


Turdeltakerne ved Hoftun kro