Sist oppdatert: 24.09.2013 22:08

Liljene på sletta

MARIANNE URI ØVERLAND
Etter en fantastisk fin sommer har høsten begynt å krype inn på oss. Det er kaldere når vi står opp om morgenen, og sola varmer ikke like godt. Nå er trærne ikke bare grønne lenger, det gule og røde begynner å ta over. Vi er vant til å leve med fire årstider i Norge og gleder oss over naturens skiftninger i uttrykk, opplevelser og farger. 

I fire år bodde jeg i Botswana. Da vi flyttet dit, hadde jeg aldri vært i Afrika før. Jeg ser fremdeles for meg utsikten fra flyet da vi var i ferd med å lande, brunt, brunt og enda en nyanse av brunt. Hvordan er det mulig å få noe til å gro her? var min første tanke.

Vi ankom i august som var slutten på vinteren på den sørlige halvkule. Etter hvert så jeg at det dukket opp noen få åkerlapper rundt hus og hytter, men ikke større enn at det var mulig å bære det vannet som trengtes, hver dag. Men av og til kom det regn i Botswana, og det hjalp for avlingen.  

Botswana er nesten dobbelt så stort i areal som Norge, men det bor under 2 mill. mennesker der. De fleste menneskene hadde slått seg ned der det var mest sannsynlig at det kom regn innimellom. Men noen bodde også der regnet ikke kom hvert år.  

Jeg underviste på et teologisk college der studentene stort sett var voksne mennesker som hadde en fagutdannelse og som ønsket påbygning i teologi. Studentene bodde hjemme og jeg reiste rundt og besøkte dem for undervisning og samtaler.

I en landsby jeg hadde studenter, fortalte de at det ikke hadde regnet på ti år. På veien til denne landsbyen kjørte jeg over en slette som var tørr og brun, ikke et grasstrå, ikke en busk var å se.

Men en vår kom regnet også dit. Da jeg denne gangen kjørte over sletta, går det nesten ikke an å beskrive det synet som møtte meg. Sletta var fylt av hvite liljer. Den tørre jorda hadde gjømt på frøene i disse ti årene, og da regnet kom, vokste liljene opp: Ørkenen blomstret. Det skrinne og tørre jordsmonnet hadde bevart frøene gjennom alle disse årene, og regnet ga liv slik at liljefrøene kunne vokse og de vakre blomstene folde seg ut. 

Nyt fargeopplevelsene som naturen gir oss, om det er grønt, gult, rødt, brunt eller hvitt.