Sist oppdatert: 08.04.2014 08:38

– Jeg står her til du blir kremert!

SIGRID BREDESEN-FOSSHOLT

Mange har sikkert erfart at det ikke er like lett å vinne en diskusjon med barna sine. Her en morgen hadde jeg og min datter en liten krangel før barnehagen. Plutselig ser hun bestemt på meg og utbryter; – Jeg står her til du blir kremert!

Shit!
– Shit! Vannet i kranen er helt brunt, utbryter jeg. – Shit, shit, shit! er det noen som gjentar rett ved siden av meg. Shit! tenker jeg denne gangen for meg selv. Håper hun ikke praktiserer engelskkunnskapene sine i barnehagen! Så kommer jeg på at vi kanskje bør utvide ordforrådet litt. Det er ikke lett å gjøre seg forstått med kun «shit» og «what does the fox say?».

Barn har en egen radar og interesse for ord det i grunnen ikke er så viktig å kunne. – Mamma hør nå hva jeg skal si, sier hun og ser meg rett inn i øynene. –Faen, faen kommer det ut av den lille prinsessen min, mens hun spent venter på en reaksjon.

For en tid tilbake gikk Ronja Røverdatter på TV. Jeg elsket denne filmen som barn og ba derfor datteren min komme og sette seg litt. Da vi er ferdige sier hun for seg selv: – Drittstøvel! Drittstøvel er altså det hun sitter igjen med etter den klassiske barnefilmen, tenker jeg oppgitt. Ordet dritt er forresten veldig anvendelig og kan brukes til mye. – Lillesøster kan du være en drittunge? spurte hun henne høflig. Det kan også være greit å ha en storesøster som introduserer nye ord og passer litt ekstra på. – Det der er ikke fin matoppførsel!

Til ettertanke
Hvem har laget ditt og hvem har laget datt spør hun meg ofte, og jeg svarer – fabrikken. En morgen sier hun plutselig: – Mamma? Hvorfor har fabrikken laget en baby i magen din?
Det er egentlig mye barn går rundt og tenker på…
– Mamma, av og til blir jeg lei meg.
– Å, hvorfor det?
– Fordi jeg ikke kan stå og tisse! Når jeg blir gutt, da skal jeg stå og tisse.
– Se så tjukk jeg er nå. Kan jeg begynne på skolen når jeg er sånn?
– Mamma har vi en liten sjiraff i skogen vår?
– Nei.
– Da vil jeg ønske meg det til bursdagen min!
– Mamma, hvis jeg spiser mye mat. Får jeg en baby i magen da?
– Pappa, hvorfor har du en sånn ballong som ligner på en fotball under tisseluren din? Er det fordi du ikke skal grise?
– Mamma, bor tyvene i Begnadalen?
– Nei.
– Men hvor bor de da?
– Hvorfor er han svart i ansiktet? Har han mala seg?
– Mamma, jeg vil ikke i barnehagen.
– Hvorfor ikke?
– Fordi det er farlig med sånne mennesker.

Et godt råd på veien videre
Til slutt vil jeg dele et godt råd min eldste datter ga til lillesøsteren sin:
–Du må like skinke og kaviar og sånt. Det er derfor jeg har blitt så stor!