Sist oppdatert: 10.08.2014 20:38

Mye bær å finne

  ARNE HEIMESTØL
Nå går det mot slutten av moltesesongen, og bringebær og blåbær bør du høste før det er for sent. Tyttebæra kan du vente med.

Blåbær
Det er svært mye blåbær i år, og nå er det meste modent. Regn kan føre til at bærene råtner. Lite nedbør kan derimot føre til at det vil være flotte blåbær å finne ei stund ennå.

Molter
Det går mot slutten av moltesesongen. Varmt vær gjør at bærene som er igjen, modner fort. Tar du en tur i løpet av uka, kan det godt hende du finner en god del bær ennå. På skogsmyrer i nordvendte hellinger over 700 meters høyde er det først nå de siste bærene er modne.

Jeg mener det har vært mindre molter i år enn i fjor. Likevel har jeg opplevd å finne svært gode forekomster – særlig den siste uka. Og bærene har stort sett utmerket kvalitet.

Villbringebær
Også dette bærslaget er det bra med i år, og bærene ser ut til å være både flotte og smakfulle. Bringebærene jeg har observert, har dessuten hatt lite mark i seg.

Tyttebær
Dette bærslaget har jeg sett en del av i forbindelse med blåbærturer. De er helt hvite, eller hvite og røde, ennå og trenger flere uker før de kan plukkes. Tyttebær har jeg sjelden problemer med å finne i Hedalen eller i Vassfaret.

Krekling
Dette bærslaget har jeg aldri plukket, men kanskje burde jeg gjøre det? Jeg har sett gode forekomster på turene jeg har hatt de tre siste ukene.

Visste du at krekling inneholder 13 ulike antioksidanter, og at mengden antioksidanter er hele seks ganger så høy som i de kjernesunne blåbærene? (Kilde).

Bærene kan brukes til saft. Er det noen av leserne som har oppskrifter å dele med oss, er dere velkomne til å gjøre det.


Bildekilde: Wikipedia

Oppsummering
Yr.no varsler noe nedbør, men fine temperaturer i uka som kommer. Jeg tipper det blir perioder med oppholdsvær og ønsker alle bærplukkere lykke til med innhøstingen!