Sist oppdatert: 30.12.2014 18:24

Vellykket gammeldags juletrefest 5. dag jul

  TEKST: NILS GARLI
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Endelig var det gammeldags juletrefest igjen! Det nyoppussede Søre Lokalet var gjort klar med et stort glitrende juletre som gikk fra golv til tak midt i salen. Folk i alle aldre strømmet til, og benket seg rundt treet så godt de kunne. Mange barn fløy rundt omkring mens praten gikk livlig. Det var som i gamle dager!

 


Så begynte programmet.  Kjellaug Kjensrud kom på scenen og klarte å roe forsamlingen og ønsket oss velkommen! Hun viste oss noen «julehefter» som skolebarna på Nerstad hadde laget på skolen i 1950-60 årene. Hun leste en skildring derfra som en av elevene i 1957 hadde skrevet om hvordan en juletrefest var. Det satte oss i den rette «gammeldagse» stemningen.

Deretter var det skolebarna sin tur. Fire elever leste juleevangeliet og bidro ytterligere til julestemningen før det ble mer sang og gang rundt juletreet. Arne Heimestøl trakterte orgelet. De gamle kjente julesangene ble sunget mens unge og gamle holdt hverandre i hendene og gikk rundt juletreet i tre fulle ringer som gikk i «motsatte retninger». Det ble sunget alle versene på alle sangene – akkurat som i gamle dager.

 


 

I pausa ble det, tradisjonen tro, servert kakao og kaffe med julekake og smultringer attåt. De yngste barna hadde det morsomt og løp i alle retninger. Det gikk ikke helt stille for seg! Praten gikk også livlig og det var et høyt støynivå og tydeligvis et høyt trivselsnivå i alle aldre!

Etter pausa ble det igjen gang rundt juletreet, nå med de mer «lekne» julesangene som «Å jul med din glede», «Så går vi rundt om en enebærbusk» og «Jeg gikk meg over sjø og land». Dette var nok morsomt for de små, men det så også ut til at de voksne hadde det like morsomt når de igjen fikk lov til å klappe i hendene, «svinge seg i kretsen» eller trampe i trampeland!

Vi fikk også opplesning ved Eldor Bråten. Han leste «Itte no knussel» om Marte Svennerud, noe som høvde fint for julestemningen. Det ble også loddtrekning på inngangsbilletten, og julenissen kom! Alle barna flokket seg rundt han, og det ble poser til alle sammen fra sekken til Julenissen.
Til slutt måtte vi reise oss og synge «Deilig er jorden», før vi kunne gå ut i vinterkvelden og med bare månen til lys finne veien fra lokalet. Akkurat som i «gode gamle dager»!

Stor takk til arrangørene (Bautahaugens venner, Hedalens menighetsråd med flere) som gjorde dette – til stor moro for ungene og ikke minst for oss opp i åra som fikk satt de nostalgiske følelsene i sving!

 


Skolebarn leser juleevangeliet


Vi sang bursdagssang for Grete