Sist oppdatert: 25.01.2014 21:43

Løypekjøring i Hedalsfjella

  Vi er stolte av løypenettet vårt i Hedalsfjella, vi har mer enn 12 mil med maskin- og scooterløyper. Samtidig er dette store nettet en utfordring.

Hyttefeltene i Hedalen er spredd over et veldig stort område, fra Fledda via Søbekkseter og Reset til Muggedalen. Det betyr at vi ikke kan kjøre en liten runde som alle har glede av - skal alle få litt, må vi kjøre alt.

Strategien vår er å kjøre opp løypenettet fredag og lørdag. I praksis tar løypekjørerne seg fri fra sin ordinære jobb og bruker nesten hele fredagen på å kjøre løyper – nesten uten vederlag. Som regel kjøres da nettet i "nord" , dvs. fra Søbekkseter til Muggedalen, på fredag.

Fra tidlig lørdag morgen kjøres så nettet i sør og i fjellet. Som regel er det mer værhardt i fjellet, løypene føyker fortere igjen, derfor kjøres de opp lørdag morgen – og ikke fredag. Scooterløypene kjøres fredag eller lørdag avhengig av kapasitet.

Skiløypene blir best når de får "satt" seg. Det er ikke optimale forhold rett etter at maskinen har kjørt.
For løypekjørerne er det også best, og ikke minst sikrest, å kjøre løypene i når det er lite trafikk. Skrekken for kjørerne er å møte en skiløper i full fart nedover mens maskinen er på vei oppover.

Vi setter ut løypestikker med refleks langs alle løypene våre. Dette er kjørernes beste hjelp, GPS'en er for unøyaktig til å vise nøyaktig hvor løypa, og den stabile sålen, er. Best effekt av refleksen har vi i skumringen.

Dersom det snør eller blåser lørdag, vil vi ikke ha optimale spor med "fløyelstriper" søndag. Det må vi bare leve med. Skulle vi klare å sette spor, måtte løypekjørerne brukt hele natt til søndag på å kjøre (søndag morgen er for sent til å rekke rundt). Skiforeningen i Oslo kan gjøre det, vårt løypelag er for lite. Til gjengjeld har vi spor der vi kan gå mer eller mindre alene, to i bredden, med hund og pulk - i det hele tatt ha god plass.

I vinterferien og påsken bestreber vi oss på å holde nettet åpent hele tiden. Det blir en konstant avveining mellom økonomi og ønsket om perfekte spor.

Vi håper medlemmene og brukerne våre er tilfreds med dette, dere kan i alle fall være sikre på at vi alltid ønsker å levere et best mulig tilbud ut fra de forutsetningene vi har!