Sist oppdatert: 17.07.2014 20:34

Valdres Samband

 

JAHN BØRE JAHNSEN
Valdres Samband, det eldste og største norske bygdelaget i Amerika, ble stiftet i 1899 og har ca. 1200 medlemmer over hele USA. Laget utgir medlemsbladet Budstikken to ganger i året og har årlige stevner rundt i Midtvesten
.

 

Hvert femte år tilbyr laget gruppetur til stevne i Valdres, Norge. Det har tidligere vært utvandrerstevner her i 1976, 1989, 1999, 2004 og 2009. I år kommer 40 valdresamerikanere hit, ledet av tidligere lagspresident Earl Evenstad.

 

Reiseoperatør er for tredje gang Borton Overseas i Minneapolis, og lokal kontaktmann er Jahn Børe Jahnsen, som har vært delaktig i alle de nevnte stevnene. Deltakerne vil gjerne treffe norske slektninger.

 

 

Program 

Tirsdag 22. juli: Deltakerne reiser fra Oslo til Eidsvollsbygningen og Utvandrermuseet på Hamar før kursen settes mot Fagernes. Velkomstseremoni på Quality Fagernes Hotell, der deltakerne bor.

 

Onsdag 23. juli: Tur i Nord-Aurdal. Til Farmen Landmark med båter fra Sundvoll. Jørn Hilme-stevnet.

 

Torsdag 24. juli: Pilegrimsvandring fra Leira til Fagernes. Resten av dagen på Valdres Folkemuseum med Jørn Hilme-stevnet og slektsgransking. Deltakerne får et tre dagers pass til Jørn Hilme-stevnet.

 

Fredag 25. juli: Tur til Vestre Slidre og Vang. Fottur til Hugakollen for interesserte. Kaffe på Hugastølen. Lunsj på Mjøsvang. Besøk til Vangssteinen, Lomen stavkirke, Marit Annys Vevstogo, Einangssteinen og Ulnes kirke. Jørn Hilme-stevnet.

 

Lørdag 26. juli: Tur til Øystre Slidre. Besøk til Hovda Sylv og Tre, Dale Mølle og Valdres Gardsbryggeri. Jørn Hilme-stevnet.

 

Søndag 27. juli: Tur til Sør-Aurdal og Etnedal. Gudstjeneste i Hedalen stavkirke. Stevnetog til lunsj på Solheimen. Besøk på Bagn Bygdesamling og i Bruflat kirke. Avskjedsbankett med underholdning.

 

Mandag 28. juli: Avreise for frivillig tur til Hardanger og Stavanger. Hjemreise.