Sist oppdatert: 24.07.2014 19:11

Varm og stemningsfull konsert i Hedalen stavkirke

 

TEKST: KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Annbjørg Lien og Sondre Bratland hadde sin konsert på en av årets varmeste dager, men det forhindret ikke folk å vente med å gå inn i kirken. Allerede da klokka var vel halv sju, var det vanskelig å finne sitteplasser. Det var ikke bunadsvær, fastslo Sondre Bratland i sin åpningsreplikk.

 


 

«Lat oss gå på kyrkjeveg» hadde duoen kalt konserten sin. Allerede under klokkeringingen begynte Annbjørg Liens nøkkelharpe å spille sammen med kirkeklokkene. Hun akkompagnerte sangen på en var og fin måte med sine tre strengeinstrumenter; fiolin, hardingfele og nøkkelharpe, og innimellom versa hadde hun noen improvisasjoner og soloopptredener.  Dette gav konserten et helhetlig preg.
 

Den første sangen som ble framført, var «Høyr kor kyrkjeklokka lokkar», og deretter fortsatte det med morgensalmer og fortellinger om gamle dagers messesøndag, noe som er godt kjent i Hedalen også. Innimellom sangene fortalte Sondre Bratland også en del fra arbeidet sitt med å samle gamle sanger rundt om i landet; «arvesmykkene» som han kalte dem. Det var også interessant å høre at mye av våre gamle folketoner har mange likhetspunkter med folkemusikk fra land som ligger fjernt fra Norge – og også med sang som brukes i den jødiske synagogen.
 

Sondre Bratland har også laget en del melodier selv. Vi fikk bl.a. høre «Draumen» som Olav H. Hauge skrevet teksten til. Vi fikk også høre noen sanger fra vekkelseskristendommen; «Eg er ein framand, eg er ein pilegrim» er en sang som nok mange har hørt før.
 

Konserten ble avsluttet med et par kveldssalmer. Det andre verset på salmen «Nedi vester soli glader» var Annbjørg Liens kveldsbønn, fortalte hun. Den hadde hun lært av sin mor – som igjen hadde lært den av sin mor, og da Sondre Bratland kom til det andre verset, tok ho fela si i handa og sang med – vakkert!

 


 

«Gud og Fader, lat oss sova under englevakt i stova, ver vår sol om natti, du! Når så siste dagen dalar, lyft oss opp i dine salar, lei oss over stjernebru!» (Salmeboka nr. 823)
 

Folk bad om ekstranummer, og da fikk vi være med å synge på «Gjev meg handa di, ven». Dette er en irsk folketone som Sondre Bratland har skrevet teksten til.
 

Takk for at dere viser åpne og lyttende ansikter! sa Annbjørg Lien til forsamlingen på slutten av konserten. Det inspirerer oss! Musikk skal jo først og fremst være kommunikasjon mellom utøver og tilhører, og det var denne konserten et fint eksempel på.

Takk for en god opplevelse, og velkommen igjen, med eller uten bunad!