Sist oppdatert: 20.05.2014 18:33

Fra Litauen til Hedalen

ARNE HEIMESTØL

  Familien Mindaugas Petrošius, Lina Petrošienè og Skaiste Petrošiutè har bosatt seg  i Hedalen og trives godt i bygda. Fekjær psykiatriske senter er arbeidsplass for de to voksne.

Skaiste på 5 1/2 år har gått i barnehage i bygda, og hun har lært seg norsk på kort tid. Nå gleder hun seg til å begynne i 1. klasse til høsten.

Nevenyttig medarbeider
Mindaugas er blant annet vaktmester på Fekjær psykiatriske senter. Den siste tiden har han brukt en god del tid på å pusse opp Furuly, pu-boligen som Fekjær har kjøpt av kommunen.

Fire leiligheter har fått et skikkelig vedlikeholdsløft, og hele huset er beiset med tre strøk. Mye skog er ryddet rundt leilighetene også, så nå kan en se både nordover og sørover.

Til sommeren blir leilighetene fylt opp, for fire nye medarbeidere i Fekjær skal ha et sted å bo.

Mindaugas har arbeidet i Hedalen i fem år. For to år siden flyttet resten av familien hit. Lina jobber som regjøringsassistent på Fekjær.

Høster gjerne fra både egen åker og natur
– Familien bosatte seg på Solstad, og noe av det jeg merket meg, var at de hadde med seg settepoter og lauk, forteller Elling Fekjær. – De er opptatt av naturalhusholdning, så nå er gjødsel hentet i Fekjær, og potetene skal i jorda.

– Hedalen er et flott sted å bo, sier Mindaugas. – Det er godt å komme bort fra bråkete storbyer. Naturen betyr mye for oss. Vi setter stor pris på å kunne høste fra den – enten det er sopp, bær, eller fisk. – Men molter trenger vi ikke frykte for, skyter Elling inn. – Jeg har lagt merke til at blåbær og tyttebær er langt mer populære bærslag.

17. mai i Hedalen

Familien møtte også opp på årets 17. mai-feiring. – Det er flott å se at så mange bruker bunader, sier Lina.