Sist oppdatert: 29.05.2014 20:24

Statsteateret til Hedalen

ARNE HEIMESTØL

  18. oktober kommer Cato Skimten Storengen og Statsteateret til Hedalen for å spille den kritikerroste forestillingen 1814- En western fra Vidda.


Fra venstre: Gard B. Eidsvold, Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen,
Per Kjerstad og Egil Keskitalo. Foto: Aslak Mikal Mienna

Oppsetningen hadde urpremiere i Kautokeino i påska og norgespremiere på Rogaland teater 24. april. Årets stykke er del fire i det tiårige prosjektet "Norge 1066–2066".

Statsteateret sammenstiller fortid og nåtid og stiller seg følgende spørsmål: Hva går i loop? Hvilke fortidige hendelser, konflikter og personer har beveget vår samfunnsutvikling? Hva har det offisielle Norge bevisst eller ubevisst utelatt?

En western fra vidda
For 200 år siden ble Grunnloven til på Eidsvoll. Dette er utgangspunkt for årets oppsetning. Slik omtaler Statsteateret stykket:

1814 og Eidsvold er historie, og vi er mer eller mindre herrer i eget hus. Etter at danskene har styrt sjappa i århundrer, står vi der trygt på ustø bein. Fra Lindesnes i sør til, – ja, der har vi det; Finmarken, denne endeløse prærien, med all sin råskap og hedenskap. Med alle disse innfødte, ville lappene som står i veien for fremskrittet og vår nasjon. Heldigvis hadde vi en solid kontingent barske, kjekke cowboys som visste å håndtere den slags indianere.

Møt guvernøren som er loven på dette gudløse sted. Og hans venn, Lappologen, som når han ikke er opptatt av skallemålinger, er et hyggelig bekjentskap. Møt også herr Pedersen, som driver stedets saloon. Han er tidligere same, men det bør du ikke nevne i hans nærvær om du har livet kjært.

Og så har vi Ailo. En enkel sjøsame som en dag får nok. Veldig nok. Men som ordtaket sier: ”What happens on Vidda, stays on Vidda”

Noen omtaler

Alta-posten: Selv om temaet er alvorlig, så kan dette med rette kalles et «feelgood-teater» og tårene som sees hos enkelte publikummere, kommer etter et større frislipp av latter, med døra på vidt gap.” Terningkast 6.
Stavanger Aftenblad: En mørk del av den norske historien fortelles med masse cowboy-rock ‘n’ roll, noe som gjør den djupt alvorlig, nesten forstyrrende, og beksvart og hysterisk morsom på samme tid. Terningkast 5.
VG: Denne lite ærbare epoken i norsk historie fortelles med saft, kraft, og bøttevis av skarp ironi av den frittstående gruppa Statsteatret. Terningkast 5.


Billetter
Det er til vanlig trangt om plassen på Nordre Lokalet. Vil du sikre deg billett, bør du være ute i god tid. Forestillingen er kl. 20.00 lørdag 18. oktober. Billettprisen er 300 kr.