Sist oppdatert:
06.05.2014 17:49
|
1300 ystebøker selde
fyrste året
6.
mai var det eitt år sidan 12 tonn med «Ysting i Valdres»-bøker kom til
selskapet Mat & Kultur AS i Ulnes. Rundt 1300 bøker er selde fyrste året.
Og dette er journalist, forfattar og utgjevar, Helge Gudheim, godt nøgd
med: – Alle rekningane mine var betalte etter om lag eit halvt års
boksal, og ei opptelling syner at om lag 1300 bøker er selde i løpet av
det fyrste året.
1100 bøker er selde kontant eller fakturerte til no, og i tillegg er 480
bøker ute i dei 87 butikkane som har boka i kommisjonssal. Om ein reknar
at halvparten av desse bøkene er selde, så kjem talet på rundt 1300
bøker fram.
I tillegg har eg til saman gjeve bort 140 bøker til offentlege instansar,
mediaog private. Med dei nærmar det seg 1500 bøker, fortel Gudheim.
– Dette resultatet er eg særs godt nøgd med. «Ysting i Valdres» er både
ei stor, dyr, spesiell og «smal» bok. Eg trykte 4000 eksemplar av boka,
og dette vart gjort fordi innhaldet eigentleg er tidlaust. Difor har eg
håp om at interessa for boka også kan halde seg i åra framover. Målet
mitt er at eg skal sleppe å ha med meg bøker på gamleheimen, seier
Gudheim.
Boka har fått god omtale i media. Det blir utan tvil lagt merke til at
det kjem ei bok på tre kilo om ystetradisjonane våre. TV2-kokk Wenche
Andersen kom eins ærend til Valdres for å laga innslag om boka, og her
er nokre eksempel på omtaler ho har fått:
«Boka er overveldende i enhver forstand.» Per A. Borglund, Aftenpostens
Mat fra Norge.
«Det er sjelden en mottar et så gedigent og flott stykke arbeid med et
så godt gjennomarbeidet emne.» Halvor Heuch, Oslo.
«Selv den mest laktoseintolerante må bare nikke i stum beundring over
alt nedlagt arbeid.» Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv.
«Ystebibelen frå Gudheim.» Lina Sandvik i Hallingdølen.
«Helge Gudheim har skrive eit praktverk om ystetradisjonen i Noreg.»
Kristin Offerdal i Nationen.
– Det einaste eg angarar på når det gjeld utgjevinga, er tittelen som
boka fekk. «Ysting i Valdres» avgrensar nemleg for mykje i forhold til
resten av landet. Det er rett nok ystetradisjonane i Valdres som blir
dokumenterte, men dei er også sett inn både i norsk og internasjonal
samanheng. Og grunntonen i dette materialet er ganske lik i det meste av
landet. Det syner seg også at eit tilsvarande stort verk om dei norske
ystetradisjonane tidlegare ikkje er skrive her i landet. Difor hadde
boka fått ein endå breiare appell i resten av landet dersom tittelen til
dømes hadde vore «Norske ystetradisjonar – med utgangspunkt i Valdres».
Ein lærer så lenge ein lever, seier Helge Gudheim.
Godt nøgd: Helge Gudheim er særs godt nøgd med responsen og salet av
den tre kilo tunge «Ysting i Valdres»-boka han gav ut for eitt år
sidan.
Foto: Nils Rogn, Valdres Natur- og Kulturpark. |
|