Sist oppdatert: 03.08.2015 05:44

Bærrapport 3

 

ARNE HEIMESTØL
Den siste uka har jeg vært på flere turer både nord og sør i bygda. Moltene begynner å bli modne i lavereliggende og solrike strøk. Det samme gjelder for blåbærene
.

 


Dette bildet ble tatt 9. august 2014

 

Blåbær
Det ser ut til å bli et svært bra blåbærår. Lørdag var jeg en tur i Vidalen. Der jeg gikk, var bærene plukkeklare. Søndag var jeg en tur opp til 700 meters høyde i Øståsen. Der var det også store mengder blåbær, men lite var modent.

 

Vil du ha noe av dette bærslaget, anbefaler jeg at du tar en tur en godværsdag. Fortsetter regnværet, kan det føre til at noen av blåbærene som er modne, råtner. Det gjør rensearbeidet tidkrevende.
 

Min erfaring er at rensearbeidet går lettest ute i skogen. Ta med rensebrett og tøm blåbærplukkeren direkte i det.


Molter
På fem molteturer har jeg funnet til sammen 4 kg. Noen få steder har jeg sett bra forekomster på små områder.

Hovedinntrykket så langt er likevel at molteturene til nå har vært solide trimturer med mye gåing.

 

Rapporter jeg har fått fra andre, tyder på at det kan være mer molter i høyere strøk.


I 300-400 meters høyde er moltene modne. På fjellet, i skogen i høyere strøk og i nordvendte hellinger vil det ta flere uker før de siste bærene er plukkeklare.

Slipper vi unna nattefrost, tipper jeg at du kan plukke molter til et stykke ut i september. I skrivende stund rapporterer værstasjonen på Søbekkseter minimumstemperatur på 1,3 grader. Slike målinger har det imidlertid vært flere ganger i juli også.

 

Tyttebær

Tyttebær ser det også ut til å bli. Mesteparten av disse bærene er grønne enda, så det er vanskelig å gi tegne et presist bilde av mengder ennå. Her tror jeg sesongen starter i i første halvdel av september.