Sist oppdatert: 07.08.2015 21:21


Aktiv salmekveld i Hedalen stavkirke

 

TEKST: KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Mange hadde møtt fram i kirka onsdag da Eyvind Skeie besøkte Hedalen for å ha salmekveld.

 


Eyvind Skeie

 

 

 

Det var tydelig at dette var et navn som mange kjente, for her var det folk fra hele Valdres, foruten hyttefolk og bygdefolk. Og det er ikke så rart: Eyvind Skeie har skrevet over 1800 sangtekster, rundt 700 av dem er salmer, og han er ikke minst kjent gjennom TV som sangforfatter til flere barnetv-serier; bl.a. "Portveien 2".

– Hvorfor har jeg ikke hatt salmekveld her før? åpnet forfatteren med å spørre. Dette var tydeligvis en mann med mye humor og selvironi, dessuten var han riktig flink til å synge!

 

Mange av Skeies salmer står i sameboka, men han har også samlet 316 av dem i en egen bok. Denne ble brukt onsdag kveld, slik at folk kunne lese tekster og synge med. Skeie fortalte litt om bakgrunnen for de 16 salmene som ble presentert, og så sang han dem, noen ganger som solist, andre ganger som forsanger. Henning Andersen akkompagnerte stødig på orgelet.

 


Henning Andersen og Eyvind Skeie

 

Salmene som ble presentert, var i hovedsak nye for flere av de frammøtte. Skeie var opptatt av at salmer må gjenspeile vår tids "livsfølelese". – Salmer er menneskeskapte, ikke teologi på vers, mente han.

 

Han var også opptatt av at salmer er diakoni, at teksten og musikken kan hjelpe mennesker gjennom ulike kriser i livet, at salmer kan gi trøst og mot til å gå videre.

 

To av salmene som ble presentert, handlet om spesielle kriser; det å miste et ufødt barn og det å miste noen ved selvmord. Mange av salmene handlet også om det å ta vare på skaperverket, og her var det mer enn overfladiske klisjeer! En av salmene har strofer som: "Skal vi av alle slekter som var på jorden før, bli den som bærer skylden hvis livets mangfold dør?" og " Å, Herre gjør oss rede til oppgjør og til bot, gi kunnskap og visjoner og handlekraft og mot!" (Nr. 267)

Det ble også presentert en pilegrimssalme og en salme om hvor flott det er å gå på ski på fjellet.

Den siste salmen som ble tatt fram, står på nr. 899: "Jeg tror på jordens forvandling". Denne sangen ble opprinnelig skrevet til trubaduren Freddy Kristoffersen som skulle utgi en plate med kristne sanger.
 

Mange salmer fra pietismens tid avslutter med at de kristne skal dra fra jorden og til himmelen langt borte når livet er ferdig. Denne salmen er en slags reaksjon på dette synet og den avslutter med replikken: "Jeg tror at Jesus Kristus skal gjøre verden ny!"

Denne salmen var nok ganske godt kjent, for forsamlingen sang godt med da vi stod og sang til slutt.

Tusen takk for en innholdsrik og fin salmekveld, Eyvind Skeie, og velkommen igjen!

 PS: Og hvorfor akkurat 316 salmer da? Jo, slå opp i NT i Johannes 3,16, Kollosserbrevet 3,16 og 2. Tessalonikerbrev 3,16 og tenk litt på det...

 


Gunvor Heiene rettet en varm takk til Skeie for kvelden og uttrykte ønske om at han burde komme tilbake.