Sist oppdatert: 21.12.2015 18:06

Strålende framføring av juleklassiker

  TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER OG VIDEO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

For vel 45 år siden skrev Per Asplin eventyret om den lille nissegutten Putti Plutti Pott og hans reise til onkel Per, Petter og Caroline. Eventyret kom først ut som bok. Sceneversjonen var klar i 1987 og har lenge vært en juleklassiker som har gledet barn i alle aldre. Hedalen ungdomslag satte opp stykket i 1999 og 2007, og lørdag var det premiere på årets oppsetting.

Dette ble en framføring som godt kunne ha blitt vist på større scener andre steder. Substantivet amatør betegner egentlig en person som elsker det han eller hun gjør fordi en liker å gjøre det. Det er nettopp det vi fikk se og høre denne kvelden, og skuespillere, fra 3. klassinger til godt voksne, framførte en festforestilling som gledet, imponerte og varmet i gruslint julevær.

Denne gangen vil vi spesielt trekke fram kvaliteten på sangen og musikken. Flere stykker er krevende både melodisk, rytmisk og harmonisk. Hvordan i all verden er det mulig å få til et så godt resultat etter sju ukers arbeid?

Det var til sammen 28 skuespillere på scena lørdag. I tillegg kommer de som stod for lyd, lys, musikk, sminke, billettsalg, scenearbeid og instruksjon. Fire var instruktører, og samarbeidet de fikk til, ga svært gode resultater.

Tirsdag var det Lucia-fest på skolen. Noen av instruktørene var lærere og hadde ansvar der også. På skolen er det dessuten valgfag i sal og scene. Flere av disse ungdommene var medinstruktører i Putti Plutti Pott. I Hedalen lærer barna seg, både gjennom skole og flere lag og foreninger, tidlig å stå på scene. Slik sett blir de som deltar i kulturaktiviteter, viktige forbilder og inspiratorer for dem som kommer etter. Dette gir håp om at kulturlivet i Hedalen fortsatt skal blomstre.

Mandag får 190 skolebarn se Putti Plutti Pott, og 4. dag jul vises stykket to ganger. Det var smekkfullt på første forestilling, og halvparten av billettene til de to siste er allerede solgt. Du har vel ikke tenkt å gå glipp av denne opplevelsen?

Har du forresten noen formening om hvor mange arbeidstimer som ligger denne forestillingen? Svaret følger: 40 timer med øving for 28 aktører + planlegging og tilrettelegging. Sum: 1200 timer...

 


Publikum koste seg, og ungdomslaget fikk gode tilbakemeldinger

 

Arnstein Kjensrud sang i åpningsnummeret


Putti Plutti Pott ankommer stuen, til menneskenes forundring


Putti Plutti Pott, levende spilt av Gjertrud


Putti Plott og menneskene bestemmer seg for å reise til Nisseland sammen.
En veldig god idè!


Rønnaug i Glupe Gløgg / Agent Null Null Niks sin skikkelse


Jokkum Jokkum Jokkumsen (Edvin) og Putti Plutti Pott (Gjertrud)


Jokkum Jokkumsen og reinsdyret hans hadde flere skyssoppdrag gjennom musikalen


Nissebarna formidlet til publikum med sang og glede hvor GØY det er i Nisseland


Nissemor (Lena) sammen med nissebarna (Mette, Thea, Line og Erle)


To nissebarn (Sara og Marie)


Jokkum Jokkum Jokkumsen (Edvin) og ekspedisjonssjefen (Kristin)


Inger Olea fulgte musikerne med eventyrmusikk, som så mange ganger før!


Radarparet Tuva og Mina Sofie inntar scenen i form av pakkenissene Kalle og Palle.


Nissefar er bekymret for skjegget som har blitt borte


En pakke til meg? det kan da vel ikke være....."


Jo, det ser skjegget!


Nissefar trakterer langeleiken


Avslutningsscene. GOD JUL! 
Aktører på scenen er Gjertrud Grytnes Jordet (Putti Plutti Pott), Onkel Per og menneskebarna; Arnstein Kjensrud og Heidi Strandbråten Kjensrud, Freyja Eikrem Ims, Sander Øyhus Pihl. Nissebarn: Adriana Odden Gussiå, Marie Grytnes Jordet, Sara Auren, Emma Nerbye Grønbekk, Markus Kjensrud, Mathilde Sukke Bakke, Lea Sandvig, Anne Mathea Digene, Mette Brenden, Thea Bjone Fekjær, Lina Haugen, Erle Mikkelsgård, Leah Victoria Aaslie, Hannah Elvira Ildjarnstad og Kristin Merethe Strandbråten Ildjarnstad (også som Ekspedisjonssjef). Tuva Auren og Mina Sofie Odde Schlytter som "Kalle og Palle". Rønnaug Øverby som Glupe Gløgg, Edvin Fossholm (Jokke Jokkumsen) og Christian Brenden som reinsdyr. Lena Aspmo Fossholt (Nissemor), Vegard Vestrom (Nissefar).