Sist oppdatert: 17.02.2015 18:09

#FÅ15

LINE WERMUNDSEN MORK
En gang betydde # ”antall”. Det gjør det kanskje fortsatt, men mye oftere omtales den nå som emneknagg. Emneknaggen #FÅ15 står for Friluftslivets år 2015, og den knaggen er det verdt å følge litt med på.

Friluftslivets år ble første gang arrangert i 1993. I 2003 var det noen som forsov seg, og de våknet ikke før i 2005. Da ble det et nytt Friluftslivets år, og i 2015 ser det ut til at 10-års syklusen har satt seg. Det er med andre ord tredje gang det arrangeres et slikt år på nasjonal basis – men første gang med emneknagg. Ida Blåfjelldal skrev også om Friluftslivets år for noen uker siden – det er et bredt engasjement for dette på flere plan, og godt er det!

Det er et par andre emneknagger jeg også er glad i , #nærtur og #nærmarka. Toppturer er bokstavelig talt topp, og en ekspedisjon til Svalbard frister. Men det er tross alt flest hverdager i et år, og det er slett ikke gøy å tilbringe halve helga i bil.

Ved åpningen av Friluftslivets år, natt til 14. januar, sov jeg som veldig mange andre ute i telt. Jeg må innrømme at det er mange år siden sist jeg gjorde det vinterstid – alt for mange! Men vi sov i hundremeterskogen vår, bare en liten tur hjemmefra inn i skogen – men definitivt i skogen. En fordel med korte turer, bortsett fra det sentrale at du rekker å ta dem på en hverdag, er jo at du kan ta med deg litt ekstra utstyr, som et ekstra teppe til å ha over soveposen for eksempel . Selvsagt også litt god mat som tilberedes ved bålet. Tidlig onsdag morgen pakket vi de litt fuktige soveposene og teltet ned i sekken og ruslet rett på jobb og skole - noen rakk en tur hjemom. Uansett var en varm dusj innen rekkevidde, det samme var kaffetrakteren. Snakk om å få det beste fra to verdener!

Det var et litt underlig felleskap rundt bålet den kvelden. Vi var åtte stykker rundt bålet vårt, men #nattinaturen fortalte oss om andre bål rundt i Norges land (jada, vi satt og fomlet litt med mobilene også). Selv innførte jeg #nattpoeng for egen del, og konstaterte at det første var i boks. Denne uka har Friluftslivets år lansert konkurransen ”Helårssoveren”, med oppfordring om en natt i naturen hver måned i 2015 med start i februar. Jeg må med andre ord skynde meg ut i før det blir mars! Til A-magasinet sier Elisabeth Lau-Henriksen , den eldste av #utejenter, at ”Å bestemme seg for noe er den beste måten å få ting gjort på”. Det har hun inderlig rett i! (Datteren hennes er 8 år og har sovet ute i 217 netter..).

Dørstokkmila kan virke lang – men turen kan gjerne være kort! Kom deg ut, nyt det - og prøv gjerne en #nattinaturen i #FÅ15. (Og ikke glem #hedalenski da!) Du vil ikke angre!