Sist oppdatert: 30.06.2015 20:06

Vassfardagen 2015

  TEKST: BJARNE BERG
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Årets vassfardag ble avviklet på Skrukkefyllhaugen i Vassfaret søndag. Det var tredje gang det ble arrangert og da kan det vel snart være lov å si at det er en tradisjon. Og endelig i år var arrangørene på lag med værgudene.

Det kunne ikke vært en finere søndag i Vassfaret. Også i år fant veldig mye folk vegen til Vassfaret og arrangørene regner med at det var omtrent samme oppmøte i år som i fjor. Noe eksakt tall er vanskelig å gi, da hele arrangementet er gratis og ingen teller inngangsbilletter.

Det fine med vassfardagen er at det er et arrangement som har interesse for folk også langt utenfor Hedalen. Vegen fra Flå åpnes denne dagen slik at hedøler og flåværinger kan møtes i Vassfaret. Men det var til og med folk som hadde kjørt helt fra Trysil for å være med på denne dagen.

Som tidligere år er det Statens naturoppsyn og Vassfar-opplevelser som i fellesskap arrangerer Vassfardagen, med hjelp av mange andre støttespillere.
Som de fleste sikkert kjenner til, så er det friluftslivets år i år og dette var et hovedtema også på Vassfardagen.

I tillegg var det foredrag av seniorkonsulent Kolbjørn Hoff, hos Fylkesmannen i Oppland. Han tok for seg vernet av Vassfaret, bakgrunnen for dette, forvaltningen og myndighetenes syn på bruken av Vassfaret i dag og fremover.

Det andre foredraget var om Mikkjel Fønhus og om hans forfatterskap ved fønhusekspert Tom Brenne. Brenne tok for seg Fønhus sin tidligste diktning og hans forhold til Vassfaret. Han leste også utdrag fra både kjente og mer ukjente tekster fra Fønhus sin store produksjon.

Et tema var også markering av at det i år er 70 år siden heimefronten hadde sin base i Vassfaret, med trening av tropper og mottak av forsyninger. Kristian Bergsund var tilstede med en liten utstilling om dette. Temaet «Krigen i Vassfaret» vil imidlertid bli markert ved et større arrangement på Bjørke i Vassfaret den 29. august i år.

Vassfardagen skal også være noe for de minste og mange aktiviteter var det mulig å delta på. Snekring av fuglekasser er som alltid en veldig populær aktivitet. Det samme er skyting med pil og bue.

Som seg hør og bør må det også være en fiskekonkurranse når man er i Vassfaret. I år var det Hedalen JFF som hadde ansvaret for denne. Deltagelsen var det ikke noe å klage på, selv om det foregikk midt på en solblank søndag. Det ble til og med tatt to fisker og vinner av konkurransen var Tuva med en ørret på hele 106 gram.

Alt i alt en vel gjennomført og trivelig søndag for liten og stor. Veldig hyggelig at så mange har tid og lyst til å møte opp på et slikt arrangement nå midt i ferietiden. Det viser bare at det er veldig mange som på en eller annen måte har et forhold til Vassfaret.


Tom Brenne i hyggelig samtale med 97 år gamle Gunhild Aspholt


Deltagerne på «Bjørnevandring» klar for avgang. Turleder er Ola Knut Steinset (SNO)


Knut Myran spiller «Ruggslåtten»


Fisking i Skrukkefylla


Kolbjørn Hoff fra Fylkesmannen i Oppland


Marianne Bakke Bjørnstad – en av representantene for Hedalen Husflidslag som deltok med forskjellige aktiviteter.


Aksel Holt og Kari Sudgarden fra DNT Ringerike


Kristian Bergsund forteller om heimefrontens aktiviteter i Vassfaret


Folk koste seg i sola på Skrukkefyllhaugen


Trond Øigarden som representerte fugleforeningen «Ørrin»


Ida Glemminge fra SNO

 
Stolt vinner av fiskekonkurransen


«Berte» var selvfølgelig også hjemme når det kom så mye besøk. I år i Martha Gaptjern sin skikkelse.
Vegard og Arnstein fra Hedalen ungdomslag