Sist oppdatert: 22.07.2015 20:40

Mollstemte østerdøler med stemningsfull konsert i Hedalen stavkirke

  TEKST: ELDOR BRÅTHEN
BILDER OG VIDEO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Den første Jørn Hilme-konserten i Hedalen stavkirke ble holdt i 2007. Noen måneder før den tid, kom det en forespørsel til Hedalen menighetsråd, og vi som satt i menighetsrådet den gang, var aldri i tvil om at dette var et tilbud vi burde takke ja til.

 


Siden den gang har det vært Hilme-konsert i stavkirka vår hvert år, og vi har hatt besøk av en rekke framstående sangere og musikere. I 2009, da Hemsing-systradn og gruppa Kvarts besøkte oss, hadde undertegnede den noe blanda fornøyelse å nekte folk inngang fordi kirka rett og slett ikke hadde plass til flere. Den opplevelsen har vi ikke hatt flere ganger. Det har vært ledige plasser, selv om frammøtet, har vært rimelig bra. Så også dette året. Det faktum at denne konserten finner sted midt i sommerferien gjør forsamlinga til ei fin blanding av hyttefolk, utflytta hedølinger, fastboende hedølinger og andre sør-aurdøler.

Hedmarkstrioen, Tove Hagen, Annar By og Hege Nylund, med fellesnavn « Fra de mollstemte skoger» begynte å samarbeide i 2008. Tekstene de har valgt å sette melodi til og framføre, er alle laget av forfattere fra deres eget heimfylke.

Den neste cd-en blir stort sett ei plate med vintertekster, fikk vi vite i ei kort samtale etter konserten. Sjølve platesleppet er planlagt til førjulsvinteren 2016, men man satser på å få ut en singel mot slutten av dette året. Dette blir da den tredje plata som trioen gir ut. Debutplata: «Så lengi du kjem att» kom i 2012, og plate nr. 2 «Kvisk ått meg» i 2014.

«Så lengi du kjem att», med tekst av Ove Røsbak, var forresten åpningsnummer i Hilmekonserten dette året. Kort fortalt handler teksten om hva man vende tilbake og få tilgivelse for, uten spesielle krav og oppfølgingsspørsmål, eller, som Annar By uttrykte det: «Det er en sang om den ultimate kjærligheten.»

Mange av oss vil mene at det å formidle budskapet om tilgivelsen og den ultimate kjærligheten, er Kirka aller viktigste oppgave. Evt. konflikter oppstår gjerne når folk oppfatter at Kirka formidler noe annet.

Tilbake til konserten. En konsert får ikke med alt, og heldigvis finnes det flere muligheter. Sjøl skal jeg åpne ei nyinnkjøpt plate som bl.a. inneholder Hans Børli sitt dikt om «Myrulla på Lomtjennmyrene», de som er hvitere enn vingene til engelen Gabriel og blømmer, «heime på jorda.»

«Myrulla» var ikke med på kirkekonserten, mulig den ikke passet.
Neste cd fra trioen som gjestet oss denne mandagskvelden, blir også en cd med tekster av Hedmarksforfattere, evt. noen av folk med tilknytning til Hedmark. «Det er nok å ta av, og ingen grunn til å forandre et opplegg som fungerer,» sa Tove Hagen i vår vesle etterkonsertprat.

Etter min oppfatning fungerte «opplegget» meget bra, også som kirkekonsert. Jeg likte det jeg hørte, og det følte jeg helt bestemt at også andre gjorde. Og så er det nå en gang slik at jeg har mine favoritter, Andre har sine. Det både du og jeg kan gjøre nå i etterkant er å gå inn på heimesida til trioen  eller på facebooksida deres.

Hilmestemnet fortsetter, dette året i nært samarbeid med Landskappleiken. Vi ser framover, håper og ber pent om at Hilmearrangørene kommer tilbake med nye godbiter, neste år og åra deretter. I 2016 blir det den tiende konserten. 10 år er mest for ingenting å regne i historia til Hedalen stavkirke, men det er nå et lite jubileum det også, og jubileer bør man vel markere?