Sist oppdatert: 23.06.2015 19:42

Tid for å ha hunden i bånd!

OLE KNUT STEINSET, STATENS NATUROPPSYN

I disse dager slippes søyer og lam ut i våre skoger og fjell. Samtidig får hjortedyrene kalver, fugleunger klekkes og det kryr av forsvarsløse lam, kalver, hareunger og kyllinger. Statens Naturoppsyn (SNO) har blant annet som oppgave å registrere det som rører seg av store rovdyr - med god hjelp fra publikum som melder fra. Dessuten dokumenterer vi i SNO skader på husdyr forårsaket av rovvilt. I den forbindelse kommer vi ofte borti saker der løshunder dreper sau og gjør skader i saueflokkene. Ofte går det igjen skadde sauer i disse tilfellene.

I forbindelse med en sak i fjor sommer, der vi mistenkte at det hadde vært ulv som skadet sau i Muggedalen, ble det også avdekket at løshunder flere ganger hadde operert i samme område gjennom sommeren. Senere på høsten sporet vi også løshunder tilbake til ei hytte i Hedalen, meldt inn som ulvespor. Sist uke ble også hunder på vidvanke observert nær sauer i Hedalen uten at vi kjenner til at det i dette tilfellet ble gjort skader på sau.  

I løpet av et år får vi mange meldinger om mulige ulvespor som viser seg å være løshunder på farten. Ofte blir vi forundret over hvor omfattende dette er og hvor disse befinner seg. Det kan dukke opp hunder langt til skogs og til fjells uten at det er folk i nærheten. Hunden som slippes ut på verandaen eller utenfor hytta, tar gjerne mye større runder på egen hånd enn mange kan forestille seg.

Dessverre er det nok slik at mange ikke respekterer båndtvangen i stor nok grad. De fleste hundeeiere er flinke og samvittighetsfulle i sitt hundehold. Uhell kan skje og hunder sliter seg eller stikker av, men enkelte slipper dessverre hunden sin med vitende og vilje ut for at hunden skal få «springe av seg». Vi ønsker derfor å minne om at uansett båndtvangtid eller ikke, så er hundeeier pliktig til å ha kontroll på hunden sin til enhver tid, selvsagt med noen unntak når det gjelder f.eks. jakt og redningsarbeid. Ofte får en høre at hunden uansett holder seg tett ved beina når en går tur, men det er bare en avstikker på noen meter inn i et kratt som skal til for at nyklekte rypekyllinger eller en hareunge kan bli tatt.

Naturen er laget slik at noen dyr spiser andre dyr. Det er natur. Men når vår firbeinte venn går amok i en saueflokk, betyr det nesten alltid at vi ikke har tatt nok ansvar i det å ha kjæledyr. Dette fører til unødvendige lidelser. Vår innstendige oppfordring til alle hundeeiere er derfor; pass på hunden din og respekter båndtvangbestemmelsene!