Sist oppdatert: 29.06.2015 19:21

Sommersesongen på Bautahaugen er i gang

  TEKST: ELDOR BRÅTHEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

– Bortimot 60 porsjoner med rømmegraut og ei høg støo med vafler.
Det var, ifølge Kjellaug Kjensrud, hva vi publikummere satte til livs på åpningsdagen 27. juni
.

Vi får legge til at «støo» neppe rakk å bli særlig høg. Både graut og vafler med tilbehør forsvant nesten like fort som Sigrid Haugen og Kjellaug rakk å produsere. Godt smakte det, men maten er som kjent kun halve føde. I tillegg fikk vi med oss en god porsjon åndelig føde for øyne og ører.

Bjørg Elisabeth Berg presenterte sommerens utstilling: «Mamelukker og snøreliv»- ei utstilling av undertøy for kar og kvinnfolk. Hun og Rigmor Brenden vært de førende blant Bautahaugens Venner i arbeidet med å få en interessant og informativ utstilling også dette året. Da presentasjonen var unnagjort, spilte Ragnhild Kolsrud til en langeleikslått etter Ola Brenno, og leder i Bautahaugens Venner klipte snor. Bautahaugen Samlinger er en del av Valdres Folkemuseum, og museet har bistått med opplysninger og tilrettelegging.

Et klenodium for seg selv er en praktfull brun brudekjole i hel, heimevevd ull. Den brukte Kari Bergsrud, født Grøv, da hun sto brud i 1888. Kari og Anders Bergsrud var besteforeldrene til Maria Bakke, som har lånt ut kjolen.

Bautahaugens Venner har dette året kjøpt inn nye benker med rygg. Å sitte på en bra benk og prate med trivelige folk er en helt grei beskjeftigelse. I tillegg er Bautahaugen et sted skapt for bevegelse. Man kunne f. eks. ta en tur bort til Nils K. Dokken, og se på at han demonstrerte lagging. Nils var flink til å fortelle og demonstrere. For min del blir det nok kun med teorien, men jeg ser ikke bort fra at enkelte nå vil forsøke å reparere trekjerald som har bli litt slarkete. Alt som skal til, er en skarp kniv, jevn, fin selje som helst bør sva, godt handlag og en porsjon tålmodighet og varsomhet.

Bautahaugen Samlinger er åpen alle dager utenom mandag og tirsdag fram til 16.aug. Åpningstida er kl. 12–16. Ronja Nerbye er gaid denne sommeren, og hun har mye interessant å fortelle. I tillegg kan du hver åpningsdag få kjøpt kaffe med noko attåt. Den saken ordner Bautahaugens Venner. På lørdager demonstrer de håndverk og annet som folk gjerne var flinkere til i gamle dager enn vi er nå, De tre førstkommende lørdager står tågarbeid, ysting og skinnfelltrykk på programmet.

For videre informasjon anbefaler vi at du følger med på hedalen.no.
 


Ronja er gaid på Bautahaugen i sommer.


Bjørg Berg orienterer.


Ragnhild Kolsrud spilte langeleik.


Sigrid åpner utstillinga.


Brudekjolen til bestemor til Maria Bakke


Nye benker er tatt i bruk.


Nils K. Dokken demonstrerte lagging.


Flotte benker med navn på


Det er det store og det er det glupe at merkje det stend, om bæraren stupe