Sist oppdatert: 18.10.2015 07:03

Refleks redder liv

 

ARNE HEIMESTØL

Uten refleks er du først synlig på 25–30 meters avstand, mens du med refleks synes på 140 meters distanse når bilen bruker nærlys, skriver Trygg Trafikk.


Det er tidlig mørkt om kveldene nå. Alle som går eller sykler der det er motorisert ferdsel, kan gjøre mye for at de skal bli sett.

 

 

 

Bruker du refleks, reduserer du risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 %.


Få mangler reflekser
En undersøkelse gjennomført av MMI viser at 1,2 millioner nordmenn har mer enn 10 reflekser hjemme. Kun én prosent oppgir at de ikke har noen slike brikker eller vester i heimen.


Tid for å sjekke
Da skulle tiden være inne for å sjekke om alle ytterjakker har reflekser i lommene. Husk at bevegelige brikker i knehøyde er de som lettest blir sett. Det er disse som mottar mest lys fra billyktene. Det er flott om du bruker to brikker –én på hver side. Refleksvester med store, reflekterende flater er også lette å oppdage, og hodelykter bidrar også til at du blir sett.


Det hender at voksne lyger
87 % av alle voksne sier at de bruker refleks. Det stemmer ikke med tellinger. Her blir det avslørt at bare 32 % gjør det. Så her kommer en oppfordring til barn og unge: Ta en alvorsprat de voksne i heimen! Kanskje er det dere som må minne dem på at de må bli sett når de ferdes ute langs veiene.


Vil ha reflekspåbud
Hele 3,2 millioner nordmenn over 18 år ønsker en lovendring slik at det blir påbudt å bruke refleks. Det viser en undersøkelse gjennomført av MMI i 2013.