Sist oppdatert: 19.10.2015 18:31

Trivelig mimrekveld

 

TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN


Torsdag innbød Sør-Aurdal Historielag til temakveld på Soltun.
Overskrifta var: Husdyrhald – slik det ein gong var
.


Jon Amrud holdt et interessant foredrag om sin tid som dyrlege i kommunen. Ei tid som varte helt fra 1970 til 2001. Amrud er en god forteller, og mye humor og gode historier krydra framstillinga hans.

 

Jon Amrud

 

Han reiste daglig på kryss og tvers i hele Sør-Aurdal, og ble godt kjent på hver eneste gard. Tidlig på 70-tallet var det husdyr på de fleste, men siden den gang har antall gardbrukere sunket drastisk. Samfunnsendringene har vært enorme på disse åra.

Mens veterinæren tidligere i hovedsak behandla ku, sau, gris og hest, er hund, katt og andre kjæledyr nå i overtall! Fra 1960 til i dag er antall mjølkekyr sterkt redusert, mens antall dyrleger er seksdobla.

Anført av møteleder og historielagsleder Trond Bråten kom etter hvert mange av de 35 frammøtte med sine historier. Dermed ble det akkurat en slik mimrekveld som styret hadde håpa på. I våre dager har vi kanskje lett for å huske best de gode sidene ved ”gamledaga”, og ofte med god grunn. Men vi skal heller ikke glemme alt slitet vi i dag er spart for.

Arnstein Kjensrud og Inger Olea Digene underholdt med to Prøysen-viser, Griskokktrøsta og Visa hennes Staslin. Helt i tråd med kveldens tema.
Det samme gjaldt kaffematen, lapper med ”seterprim”.

Kanskje blir det flere temakvelder i historielagets regi, der andre yrkesgrupper kan mimre og dele minner.

Info om Sør-Aurdal Historielag finner du her. Du er velkommen som medlem!