Sist oppdatert: 27.10.2015 16:58

Hva skal vi snakke om ved neste valg?

RØNNAUG SØRLIE
Ved siste valg hadde alle partiene, som de skal, prøvd å nominere annenhver kvinne og mann. I flere småkommuner føyk kvinnene ut av kommunestyrene etter valget. Velgerne stemte fram bygdenes menn i stedet. Og så kom elgjakta og vips, så var valget glemt.
Derfor synes jeg, at ved neste korsveg, skal vi snakke om damene. Det vil si damene som forlater bygdene.

Jeg kunne nylig lese i ei avis at bygdene våre er i ferd med å miste en hel generasjon kvinner, og i forbindelse med kvinnedagen i år, ble ordførerne i Gudbrandsdalen stilt et kort spørsmål: Var de feminister? Flere syntes spørsmålet var farlig. Det oste liksom av ubarberte armhuler, pornobål og sinte ord. Feminisme har aldri vært noen hedersbetegnelse, men skal vi fortsatt la 70-åras tøffe kamp hemme våre tanker om hva feminisme virkelig er i våre dager?

I dag har jo alle kvinner like rettigheter og kan gjøre hva de vil, sies det. Ja, og det er nettopp det som er poenget. Det er nettopp fordi de har alle valgmulighetene at de flytter. De beste karakteren i klassen har de allerede, de ønsker å ta utdanning, og det finner de i byene. I byene kan de få lov til å bli noe i kraft av seg selv, ikke hvem de er datter av, eller hva det passer seg å jobbe med. Og det er ingen interesserte naboer som følger med når en kommer hjem halv tre på natta, med eller uten følge.

Våre unge kvinner er i ferd med å bli majoriteten i høyere utdanningsinstitusjoner. Og hvilke muligheter har de til å skaffe seg jobb i heimbygda etter endt utdanning? Ikke mange, spør du meg, derfor må vi snakke om damene.

Derfor må vi ved neste valg snakke om arbeidsmarkedet i bygdene. Alt snakk om kommunesammenslåing er uinteressant dersom de unge kvinnene drar fra bygdene.

For jeg tror nemlig at når kvinnene ønsker seg barn, er bygdene de områdene de helst vil at barna deres skal vokse opp i. Der vil de ha skole, organisasjonsliv, butikk og bensinstasjon. Men uten arbeid kommer de ikke tilbake.

Hos kvinnene ligger nøkkelen til overlevelse for bygdene.
Derfor er det den kommunereformen vi trenger, og det er den diskusjonen vi må ta: hvordan kommunene skal få de kloke jentene tilbake til bygda.

I mellomtida får vi snakke om kommunegrenser og jaktrettigheter på ut - og innpust.