Sist oppdatert: 01.03.2016 22:06

Bygda mi

 

VILDE ILDJARNSTAD


Hedalen er verdens fineste plass, og dette må vi få flere til å se
!

Det er flere arbeidsmuligheter i Hedalen hvis du vil jobbe som håndverker, i kommunen eller i helsevesenet, men utenom dette er det dessverre ikke så store muligheter for å få jobb, men det er store muligheter for å jobbe over nett og ved pendling. Vi har flere plasser i bygda fått fibernett som gjør det lettere å jobbe hjemmefra. Dessuten har vi både 3G og 4G.

 

Det er mange i Hedalen som har pendla i flere år. Det er fordi avstandene til Fagernes/Hønefoss/Oslo er overkommelig. I storbyene bruker de mer tid på å stå i kø enn det en person i Hedalen bruker på å kjøre til Fagernes for å komme seg på jobb. Det er også en stor mulighet for å ta til seg fosterbarn eller være et beredskapshjem, for det blir bare flere og flere som trenger det.

For dem som ønsker dette, må det være en fantastisk mulighet å gjøre dette i Hedalen med lite støy og ren luft. De jobbmulighetene som finnes i bygda er innenfor skole, barnehage, Hedalsheimen, Fekjær psykiatriske senter, Hedda Hytter og ScanAccount – som av og til trenger flere medarbeidere.

Samholdet i denne bygda kan ikke sammenlignes med noe annet. Det er en bygd hvor «alle kjenner alle.» Det er veldig kjekt når du mangler noe til middag eller trenger hjelp med barna. Da stiller alltid noen opp. I Hedalen blir du godt tatt imot med flere smil og mange slår av en prat for at folk som kommer til bygda skal føle seg vel. Hedalen har mye å by på som flere bør få med seg.


Det naturområdet vi får oppleve, er helt magisk. Det er fine turmuligheter både på sykkel, ski og beina i fjellområdet. Dette er en fin mulighet for barn og ungdom til å finne på noe annet enn å bare sitte foran sosiale medier som det bare blir mer og mer av. Det er ikke mange av ungdommene i dag som er ute i naturen som det var før. Dette har mye med smarttelefonene å gjøre. Jeg tror at flere i Hedalen er flinke til å gå en tur eller ta seg en skitur siden veien til turområdet er så kort. Vi må vise flere at de menneske som finnes i Hedalen er inkluderende og omsorgsfulle.

Hedalen er ei bygd flere barn og unge burde få vokse opp i. Et sted hver enkelt person kan føle seg trygg for at alle vil ta ansvar hvis det skjer noe. Et sted læreren har tid til hver elev. Dette er svært viktig, slik at hver elev får den tilpassingen han eller hun trenger.

 

Jeg vet at å gå i en liten klasse kan ha fordeler og ulemper, men for min del var det flest fordeler. Jeg lærte veldig mye fordi læreren hadde tid til å hjelpe oss, og vi ble trygge på hverandre i klassen. Jeg har snakket med flere av vennene mine som har valgt å flytte ut av Hedalen i noen år for å studere, men de har store planer om å komme tilbake for å bosette seg i bygda, og da må vi få lov til å beholde bygda slik som den er. Hedalen blir ikke det samme uten skolen, og skolen er ikke den samme uten barn. Derfor blir jeg veldig glad når jeg hører at flere vil flytte tilbake.

Jeg leste et innlegg på nettet om en familie på fire personer som bor i Oslo. De skulle bruke kollektivtransport en dag for å se hvor lang tid de brukte for å levere barn å komme seg på jobb i tide. Moren brukte to timer fra hun gikk ut døra til hun kom på jobb. Da hadde hun levert barna i hver sin barnehage. Dette blir det bare mer og mer av fremover siden Oslo skal begrense CO²utslippet med en relativt stor mengde innen 2020. Det er mange småbarnsfamilier som helt sikkert vil bli påvirket av dette. I Hedalen bruker de fleste mellom fem og tjue minutter på å få barna i barnehage eller på skolen, og deretter komme seg på jobb hvis de jobber i bygda eller hjemmefra. I Hedalen er det tryggere for barna å ta kollektivt alene fordi det er mindre trafikk. Dette kan være et behov når foreldrene må tidligere på jobb. Dette bør være en stor grunn til at vi bør markedsføre for bygdesamfunnet vårt slik at flere flytter hit.

Det er viktig at alle bidrar med å reklamere godt for stedet vi bor på. Vi bør egentlig starte en aksjon om «tilbakeflytting til bygdene.» Slik at både Hedalen, og flere av de små bygdene vi har i Norge, blir som de er! Da må flere være med å bidra slik at folk får høre om bygda vår som har så mye positivt og alle de positive menneskene som bor i den. Stedet velger ikke lenger deg, du velger stedet!  Jeg er stolt av å kalle Hedalen for «Bygda mi.»