Sist oppdatert: 28.03.2016 08:07

Hedalen Musikkorps- vital jubilant og kulturbærer
 

 

TEKST: ELDOR BRÅTHEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN


- De holder seg godt, sa konferansier Olaf Søbekksæter da han presenterte 60-årsjubilanten Hedalen Musikkorps for et tallrikt og forventningsfullt publikum onsdag kveld.

 

 

Publikum kunne raskt konstatere at Olaf hadde sine ord i behold med hensyn til kvantitet. I 1956 satt daværende samvirkelagsbestyrer og hans ekspeditør, Oddvar Amundsplass, på et lasteplan foran 17-maitoget. Omtrent en måned senere kom litt flere til, og Hedalen Musikkorps ble etablert.

 

 I dag har korpset 24 medlemmer, og dirigent Arild Bjørnstad og hans mannskap beviste til fulle at også kvaliteten må ha vokst betraktelig. En slik positiv utvikling forutsetter både kontinuitet og fornying. Dirigent Arild er på en utrolig fin måte representant for begge deler. Arild har dirigert korpset i over 30 år, og han har dyrket fram en lang rekke dyktige musikere som i dag behersker et svært variert og krevende repertoar.

Minst like viktig er det at Arild har en rent utrolig evne til å fange opp nye talenter, dyktiggjøre dem og slippe dem til. Aspirantgruppa til Hedalen Musikkkorps kan både synge og spille, og de gjør det utrolig bra.

Flesteparten av musikantene vi fikk møte, er heldigvis med i Hedalen Musikkorps til daglig. Andre, tidligere korpsmedlemmer, hadde blitt kalt tilbake til tjeneste i heimbygda denne festkvelden og bidro til å gi arrangementet et ekstra løft. To av disse, trommeslagerne Ola Øverby og Bjørnar Bjørnstad, fikk vi oppleve i heftig og lyssatt samspill med nåværende trommis Ole Andreas Gunderhuset, allerede i åpningsnummeret. Senere fikk vi, i programrekkefølge, stifte bekjentskap med andre utflyttere i «Gullrekka»: Cato Skimten Storengen, Ronja Nerbye Grønbeck, Halvor Killi Grønhaug og Herman Nordby.

Den gode professoren i revygruppa «Sidste utvei» er minst like glemsom og lattervekkende som han alltid har vært, men vi har ikke glemt og glemmer ikke så lett, Roar Myrvang i hans glansnummer.

En smule innsikt i egne manglende forutsetninger forbyr meg å si noe mer om hver enkelt prestasjon. Det var, forsiktig sagt, skikkelig bra!

Noen søker muligheter utenfor bygda. Noen blir, og noen har lykkeligvis kommet. Til sistnevnte kategori hører sangsolist Lena Aspmo Fossholt. Både hun og Arnstein Kjensrud, i samme kategori, står på meia med de aller fleste. Det samme gjør revyskuespillerne Vegard Ruud og Edvin Fossholm.

Til et fødselsdagsselskap hører traktement, gjester og gaver. Traktementet og trekningen av lotteriet som korpset har hatt gående, gikk imponerende raskt unna. Hedalen Sangkor, for anledningen solid forsterket, hadde med blomster og bidro med intet mindre enn en urframførelse. Blomster vanket det også fra Bagn Musikkorps og Hedalen idrettslag.

Spor etter dyktige og kulturutøvende hedølinger kan finnes på de mest uventa steder, om man bare er observant. Det var Kari og Helge Nordby da de besøkte Alstahaug prestegjeld i Nordland sist sommer. Navnet Ole Flaten, Hedalen ble observert på et noteark. Helge tok bilde og kontaktet
Arild Bjørnstad.

Snøballen hadde begynt å rulle. Arild engasjerte sin gamle venn Kjell Olav Martinsen, dirigent i Gardemusikken 1997-2006, til å skrive et arrangement for kor og korps, og Ole Flatens melodi til Petter Dass-salmen: -Herre Gud, dit dyre Navn og Ære kunne framføres offentlig for første, men forhåpentligvis ikke siste, gang.


«Girl in Oslo» og Staut-melodien «Privat rennestein» hører til en nyere sjanger. Her var arrangøren i Arilds egenfamilie. Bjørnar Bjørnstad sto for kveldens arrangement som Arnstein Kjensrud framførte sammen med korpset.

Arne G. Perlestenbakken må ha i sine gjemmer en helt uvurderlig skatt av gamle og nye bilder fra Hedalen og arrangementer der hedølinger er medvirkende. Denne gangen fikk vi gjenoppleve korpsets utdeling av Hedalens «Hederspris». Noen av prismottakerne er fortsatt blant oss, Andre minnes i stor takknemlighet.

Når 60-årsmilepælen passeres, begynner mange å sikte seg inn på fortjent pensjonisttilværelse. Det skjer, selv om de fremdeles kan mye er å bidra med.

Hedalen Musikkorps runder 60 i sommer. Det samme gjør dirigent Arild Bjørnstad. Takk for mange og lange øvingskvelder! Takk for gilde musikalske opplevelser, og Takk for en fantastisk fin jubileumsfeiring! Vi håper inderlig at både korps og dirigent har planer om å holde på ei god stund ennå.