Sist oppdatert: 13.08.2016 08:55

Helselagets høsttur

 

TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

 

I år som mange år tidligere, arrangerte Hedalen helselag høsttur for pensjonister, og som vanlig var det mange som takka ja til å bli med på turen, 43 i alt.

 


 

Turmålet denne gangen var Skibladner. Verdens eldste hjuldamper i rutedrift. Siden 1856 har den gått i rute på Mjøsa, og 160 årsfeiringa i år har alle fått med seg, ikke minst gjennom NRK-sendingene i sommer. Fakta om Skibladner her.
 

Vi måtte grytidlig opp for å rekke sydgående rute fra Gjøvik. Halv sju tok Gulle og co. opp de første passasjerene i  Åsli, og i passelig tid før avgang 9.30 var vi på plass på Skibladnerbrygga. En kald vind ble utover dagen avløst av sol og varmere vær.
 

”Den langsomme reises kunst” blir turen med Skibladner kalt. Det var likevel så mye å se og oppleve både på båten og de vakre landskapene vi passerte at de 4-5 timene om bord gikk mer enn fort nok!
 

En nydelig middag med laks til hovedrett og jordbær til dessert var kanskje turens høgdepunkt. I 1. plads matsalong” serveres det mer enn 2 tonn laks hver sommer.  Her er det pyramidemahogni på veggene, plysj i setene, stivede hvite duker og messinglamper over bordene. Samt serviceinnstilt personale i elegante uniformer.
 

En reise med historisk sus - et flytende, levende museum.

Ved Eidsvoll var båtturen slutt, men bussen var på plass og tok oss videre til Hadeland Glassverk, hvor vi fikk god tid til å rusle rundt på det innholdsrike anlegget. Mange fylte også handleposene!  Etter kaffe og kaker i Kokkestua var det oppstilling til det obligatoriske gruppebildet. Fotograf Arne G. P. er streng og nøye ved slike anledninger!