Sist oppdatert: 17.12.2016 17:31

Jul i Saudi

 

SOLVEIG LIE

MARRY CHRISTMAS? Nei, virkelig ikke. Det holdt med ”HAPPY HOLIDAY".

Det første året hengte vi litt glitter opp på en stueplante og satte på en kassett med julesanger. Den kassetten hadde til og med kommet seg gjennom tollen!

Men det var jo ikke så mange tollere i Riyadh som kunne norsk. Så vi fikk julekassetten tilbake sammen med alle Donald-kassettene som var blitt inndratt, og som vi måtte hente i tollen ca. en uke etter ankomst i august. Den julekassetten ble godt brukt hver eneste jul!

Hva spiser man hvis man vil prøve å holde jul i Saudi Arabia?
Ribbe? Det behøver du ikke noen tenke på en gang. Gris er gris. Den kom aldri over grensa.

Det var ingen grunn til å prøve å tøye reglene. Det beste som kunne skje var at den ble inndratt og bøtelagt – det verste som kunne skje var å bli fengslet. Den risikoen ble virkelig ikke tatt.

Torsk? Det fantes jo ikke.
Men hva med pinnekjøtt? Lam og sau blir jo mye brukt i arabiake land. Så vi bestilte saueribbe i god tid. Den ble spesielt tilskjært for oss, for bare ”ribber” hadde de jo aldri hørt om før. Det var det virkelig ingen interesse for.

Men hva skjer hvis man legger ned fersk saueribbe i salt og så finnes det ikke en temperatur noe sted i huset som er under 25 grader? Etter noen uker- og ganske lenge før jul - kunne lukta minne noe om rakafisken i butt for 50 år siden.

Det var bare det at forskjellen på rakafisk i butt i kjelleren som ble fermentert i Hedalen var litt forskjellig fra saueribbe i saltlake som vasset i lake i Saudi. Den lukta kan aldri glemmes. Så det ble ikke noe pinnekjøtt!

Men det ble kålrotstappe. Kålrot ble importert bare for oss vestlige – for det fantes ikke i Saudi fra før. Det var det desidert dyreste du kunne kjøpe i butikken. Kålrot pr kilo var mange ganger dyrere enn sauekjøtt pr kilo.

Hva med juletre? Det fantes jo ikke. Men rundt vinterstid var det vanlig å lyse opp hekker og palmer med lys i alle farger. Kanskje også ”discolys” men selvfølgelig uten musikk.

Med gode forhandlere på et stort supermarked i Riyadh- (Sri Lankere- eller filippinere - for det jobbet jo ikke saudiere i butikk) greide vi å kjøpe et plastjuletre under disk! Det ble bestilt og forhandlet heftig og båret ut bakveien og rett i bilen. Det var ren smugling, så det bar korteste veien hjem.
Gjett om det ble jul det året!

Solveiglie1@gmail.com