Sist oppdatert: 27.12.2016 20:13

Alt var bedre før – i de gode gamle dager!?

 

NILS GARLI

Vi som har levd en stund, tenker gjerne på «de gode gamle dager». At de gamle dagene var gode, kan ha noe å gjøre med at hukommelsen vår har blitt dårligere med årene, men vi må likevel kunne komme med noen fakta (etter hukommelsen!).

Været var bedre – eller kanskje riktigere - somrene og vintrene var bedre. Det var kaldt og snø med godt skiføre om vinteren – det var skikkelig norsk vinter! Og somrene var varme med mye solskinn. Nå er det gjerne barmark eller is og hålke om vinteren, samt kaldt og/eller regn om sommeren.

Vi hadde bedre tid - stress og
tidsklemma var ikke oppfunnet. Klokka var ikke så viktig. Ting starta gjerne ved x-tida og slutta ved y-tida. Bare en fikk hørt værmeldinga og et par andre faste radioprogrammer i uka, kunne en stort sett glemme klokka. Sola var ofte god nok klokke. Men før dagsnytt kom tidssignalet - som en kunne stille klokka etter!

En arbeidsoppgave tok den tiden den trengte. Vi gikk ubedt til naboer og kjente - og både de og vi hadde nesten alltid tid til en prat og kaffekopp.
Vi trengte ikke å bekymre oss over så mye i den store verden. Flyktningkrise, klimakrise og global oppvarming var ikke oppfunnet enda! Vi hadde ikke TV og slapp å bli bombardert med all verdens konflikter, ulykker, terroraksjoner, kriser og negative forhold hele tiden.

Vi var riktignok litt redde for krig. Og «Krigen» var noen gamle dager som ikke var gode, men den er nå langt bak i hukommelsen og minnene om den bare forsterker hvor godt vi hadde det uten den.

Vi var mest opptatt av de nære ting. Valdres var den viktigste avisen, NRK radio var nyhets- og kultursprederen. Verden utenfor Hedalen var langt unna. Det var lettere å ha oversikt, og det meste var mer forståelig. Det var ikke så mange forstyrrelser og inntrykk å forholde seg til. Vi stolte mer på autoritetene og var sikrere på hva som var rett og galt.

Det var mindre forandringer, og de skjedde ikke så fort. Det meste gikk på samme måte år etter år. Rutebussen gikk til faste tider mellom Åsli og Nes/Hønefoss. Mjølkeruta gikk til Bagn via Nes. Godsruta hadde med posten, og det var ofte trivelig å samles ved den felles postkassa og vente på posten. Det kom til og med post på lørdager!

Ingen var redd for at Hedalen kunne bli uten skole. Ingen tenkte på at det kunne bli eiendomsskatt - til og med på ubeboelige gamle hus!
Nå er det jul igjen, og jula er tradisjon – og tid for tradisjoner. Tradisjon er gjentakelse av stort sett gode «ting» som har skjedd før – altså i gamle dager. Tradisjoner er noe som har overlevd skiftende forhold. De er en del av vår kultur.
 
Og det er lett å få nostalgiske tanker om gamle dager når vi hører Prøysens Julekveldsvise med at «…. nå har vi vaska gølvet og vi har børi ved …. nå sett vi øss og kvile og puste på ei stund…»!

Vi får litt av stemningen i de «gode gamle dager» igjen - hvor vi gjorde det som måtte gjøres, men hvor vi også hadde tid til å sette oss ned og få julestemning og den gode praten med våre nærmeste.

Så jula er tida for å gjenoppleve en del fra «de gode gamle dager»! Hvis vi kan parkere bilen, legge vekk nettbrett, mobiltelefon og slå av TV-en en stund, kan vi kanskje igjen oppleve en god gammeldags jul!
Kanskje vi da også kan få tid til å tenke over hvor godt vi egentlig har det nå, sammenliknet med hvordan det virkelig var for folk flest i «de gode gamle dager»!

God jul og godt nytt år!