Sist oppdatert: 05.12.2016 17:50

Amerikabrev fra Syver Ruste til Broder Ole Ruste (1929)

 

Bonetraile Dec. 4. 1929
Dear brother + family.

Ja, det tar vel til at bli paa tid at sende nogle ord til Norge saa de faar høre fra os igjen. Det blir bare med utsættelse med at skrive, saa det blir en vane av det. Men da det er helst veiret og daarlige tider at snakke om naar man skriver saavel som det vanlige samtaleemne saa blir en næsten lei hele thema’et. Har nesten ikke hørt andet diskuteret al den tid jeg har været her end farming og veiret – veirets inflydelse paa farminga og som nu i de siste aar haarde tider d.v.s. daarlige priser og dertil daarlige cropper.

Well vi har hat valg her i U.S.A. Og valget her gik naturligvis sin naturlige vei, en penge-mægtig ut og en anden ind. Hva den almindelige masse av folket angaar saa er de saa langt tilbake i politisk henseende som en trillebør er imot en Dampturbin. Folk bærer sig naturligvis ilde – vet at det er no galt fat, men at det kunde være raad at forandre no paa styreformen, nei det er upatriotisk. Amerikas frihetsærklæring siger at det er folkets ret og pligt at forandre sin styreform naar den viser sig at den ikke er til den tiltænkte nytte for mængden av folket. Men det er bare de saakaldte ”Radikale” som husker paa dette. Som exempel at en eller anden ”Kvindeforening” nede i Østen vil at regjeringen skal nækte prof. Einstein at komme ind her i U.S.A. og holde forelæsning da han er for ”rød”. Det hjelper ikke at være en verdensberømt videnskapsmand hvis den almægtige Dollar ikke har første plass i en persons hjernekiste.

Det er nu over 11 milioner arbeidsledige her i landet. Og det tal er antagelig ikke sat for høit. Det er suppekjøkkener og brødutdeling i byerne, saa hva er det da om at gjøre – ikke no nytte i at snakke ”upatriotisk”. Det er latterlig naar en hører disse ”indfødde” amerikanere snakke om hvor mer ”vi” har her end i Europa, hvor længere fremskredne, hvor høiere leve¬stan¬darden er her end derover, og naar en tar til at ”saumfara” (som du vel liker at uttrykke dig) hvor høiere vi farmere her staar i kulturell henseende end dere i Norge f.ex. saa tror jeg ikke det er saa my at blaase av her. Du var ikke længe nok i Amerika til at forstaa hvor dumme siger og skriver Dumme den opvoksende slægt er her i landet. Bare de har gaaet igjennem folkeskolen – da vet de alt – men begynd at snakke om noget andet end det daglige stræv – matstrevet – saa finder en snart ut hvor dyptenkte de er. Men ”what in heck do i care” (Hva tusan bryr jeg mig om det). De er sandelig ikke hverken tilbakeholdne eller ”uvidende” i sin egen tankegang. Aa nei-! De har en ”Ungdomsforening” her. Den er enslags ”Crossbreed” (Bastard) (Blandet avkom) av en kvindeforening og et eller andet slags bønnemøte med no kaffe og mat atpaa for godt maal. Det er opløftende -. Og her skal en opdrage sine børn. Men ”hu’n han sturti” om det blev saa greit at opdrage sine unger i Norge heller naar en sætter sig ned og ”saumfarar” no av hvert. Husk bare paa hva norske aviser i Norge hadde at skrive om Roald Amundsen da alt ikke gikk som fot i hose. Og da de heller vilde ligge og sleike spyt i Italien end at støtte han Roald – katolikisime, landsmaal o.a.
Denne herre Quisling der borte, er det en slags apekat som vil være ”Mussolini” i Norge eller hvad?

Ja, det blev ikke svært my til crop i aar heller, men vi fik da no. Vi fik my regn i Juni. Det var for meget av det mange ganger, da det var skybrudd paa flere steder her rundt, saa det flommed av og vasked ut filerne, og da det blev slut paa regnet saa begyndte filerne at fyke og naar det var slut paa regnet saa var det slut – saa det var ikke nogen som helst væte i bakken paa lang tid. Hveten herover gikk fra 3 op til 10 bushell pr. acre. Hadde 55 acres med flax, men den fauk og tørked bort saa jeg fik bare ca 15 bushell av hele greia. Og svære priser er det. Hveten er en 32 cent bushell’en. Havre 2 eller 3 cent. byg 4 c flax 76 c. Kreaturen er saa ”olika” som svensken siger. En nabo her solgte 11 stykker og fik $ 60- for dem. Gamle kuer faar en ca $ 2.50 for. Har ikke solgt nogen selv i høst. Da de fleste her har regjeringslaan for sæd og likedan fik laant til høi og saa for kreaturene i fjor vinter- Og vi har naturligvis git pant i avlingen. Og faar ikke sælge no grøn mer end til at betale for træskinga (og det tar næsten hele avlingen) saa det er haardt nok at faa sig no for klæder og hva en trænger for det dagelige ophold. Well vi svælter da ikke, naar en har no at slagte og poteter og mel og noen center til kaffe og tobak. Kom nu her og sig at ikke vi amerikanere staar paa kulturens høieste trin.

Han Ole Søgaarden er vist nede i Williston – har ikke hat no arbeide paa lange tider – lever vel paa ”suppelinna”. Han Thomas Johnson (Aadøling – tror han er søskendebarn til Harald – manden til Jørøn Skrædderheimen) snakked jeg ved en gang der. ”Je ha itte hat arbeid paa to aar” sa’n. Ja det viste sig ogsaa. Ja dette er ikke undtagelsen, men den almindelige regel.

Og de fleste farmere er paa fallitens rand, og en kan ikke andet vente naar en tar i betrakning hva vi har faat utav farmingen disse siste aar. Enskjønt vi fik lit til crop iaar saa blir det ikke at tænke paa at faa no for skatter og til at betale gjæld ut av disse hvetebushell’er. Det er flere Townships syd herfra hvor de fik næsten ikke no avling i aar heller, da de ikke fik saa mange regnskurer som det var her – men nordover nordøst herfra fik de vist noksaa god avling. Flere steder i mitre part av Dakota blev det ogsaa daarlig avling saa de faar vist no Røde Kors hjælp der ser jeg i aviserne. Ja politikerne skal da gjøre noget for at faa føtter under farmerne igjen siger de, men det blir helst høneføtter.

Vi fik tidlig vinter da sneen kom i midten av Oct. og det har været surt og koldt meget av tiden saa vinteren blir nok lang og ”tough”. Det at Goplerud skal gaa til den ”mest odels-berettige Hvem blir det. Kanske søn til Ole G.? Hvad driver Helge med? Rart at Elling vilde det skulde bli kamp om hans eftenladenskaper. Du faar bede M. Digene sende mig en rægle og fortælle om Kari Lie, Kr. Smeplassen og alle disse gamle kjændingene.

Glædelig Jul.

S.C.Rustad