Sist oppdatert: 13.02.2016 07:39

Olav Thons utbyggingsplaner i Vassfaret

TOR-OLA SKOGSTAD
Så er altså det fryktelige i ferd med å skje. Områdene rundt Vassfaret og Vidalen sine landskapsvernområder skal heller ikke slippe unna raseringen av naturområdene. Dette sagnomsuste villmarksområdet, som i varsomhet er brukt og tatt være på av naturelskere, gjennom flere hundre år. Store flotte naturområder, med et rikt dyre- og planteliv, store friluftsområder for oss mennesker som er glad i uberørt natur.

Dette skal nå fjernes og erstattes med 2000 høgstandardhytter, hotell, alpinanlegg og alt det andre som dette før med seg. Den som står i spissen for denne utbyggingsplanen, er den sagnomsuste forretningsmannen fra Hallingdal, Olav Thon. Denne såkalte friluftsmannen vil nå bygge ut og fjerne store uberørte naturområder i Vassfaret. Thon, som har fått årets friluftspris i 2012, som er æresmedlem i Den norske turistforening. Titler som han burde være utrolig stolt av å være tildelt. Titler som han sikkert har fortjent, men som også burde forplikte til å ta være på naturen. Noe som han sikkert også har gjort frem til nå. Helt til ideen om å tjene penger på vassfarnavnet og vassfarnaturen kom. Da kommer naturen, friluftsområdene, dyrelivet og alle de som er stolte og glade i Vassfaret i andre rekke.

Litt pussig forresten, når jeg leser i vassfarboka til Magne og Ola K. Akervold, som er utgitt i samarbeid med Olav Thon. Der sier Olav Thon, at han ønsker besøkende fra inn og utland, skal kunne oppleve naturen og viltlivet i og omkring Bjørneparken. Nå kan det se ut som at han vil at dette kun skal oppleves innafor gjerdene til Bjørneparken!

Denne utbyggingen kommer også til å gå fort, hvis tillatelsen først kommer. Olav Thon, vil nok gjerne ha med seg resultatene av utbyggingen. Aller helst også noe av det som etter hvert kommer i potten. Da haster det, hvis mannen ikke har noe spesialavtale på levealder, men det tror jeg ennå ikke kjøpes for penger!

Sterke krefter har også tidligere fått avverget naturinngrep i Vidalen og Vassfaret. Som utbygging av skytefelt i Vidalen, vannkraft utbygging i Vassfaret. Til og med en privat bjørnefredning i Vassfaret ble gjennomført på Mikkjel Fønhus sin tid. Og det i samarbeid mellom valdrisene og hallingdølene!

I tillegg skjedde disse kampene, for verningen av Vassfaret og Vidalen ble gjennomført. Da kan denne gigantutbyggingen også stanses!
Penger er veldig viktig for mange i dag, helst mye penger. Penger og arbeidsplasser er så klart veldig viktig det. Spesielt i utkantsområdene er arbeidsplasser en mangelvare. Det er bare det at det må ikke skje for enhver pris, slik som i dette tilfellet. Kanskje burde vi senke kravene våres snart? Burde vi ikke være mere bevisst på hva som skal være igjen til våres etterkommere?

Det er ingen generasjoner som har ødelagt flere naturområder enn våre generasjoner. Derfor burde det være en selvfølge at disse unike naturområdene rundt Vassfaret og Vidalen, tas være på og bevares mest mulig urørt.

Utbyggingen av hyttelandsbyer i både Flå, Nes og Hedalen bør holdes i god avstand fra vernegrensene i Vassfaret og Vidalen! Dette er det de folkevalgte politikerne i hver kommune som har et stort ansvar for, og må være seg ansvaret bevist.

Det er klart at når en pengesterk mann som Olav Thon, kommer og sier at han vil satse stort på utbygging i Vassfaret, spytte inn enorme pengesummer, så er det ikke så lett for noen å si nei. Thon, som for øvrig har bygd om hele Flå-samfunnet siste årene, og brukt enorme summer på dette. Er dette bare positivt for samfunnet her? Det er det sikker delte meninger om. Det skaper jo arbeidsplasser der og da, men det skal også driftes i etterkant. Derfor er det kanskje ikke så lett og plutselig si nei til nye og store planer fra Olav Thon. Hva hvis Olav Thon, da snur Flå ryggen? Er det den største redselen? Er det da smartere å ødelegge denne naturen for oss og våres etterkommere?

Uberørt natur kommer til å bli meget viktig og etterspurt for generasjonene i fremtiden! Håpet nå er at de folkevalgte også klarer å se denne viktigheten her og nå. Den som klarer å se denne verneverdien nå, kommer til å bli hyllet for dette av våres etterkommere.