Sist oppdatert: 22.02.2016 19:47

Forskjeller på ”by” og Hedalen - og muligheten for å velge

 

SOLVEIG LIE


Hedalen har 700 innbyggere! Så få! Så flott!

Hva har ”Byer” som Hedalen ikke har?
Det er i hvert fall butikker som selger alt hva alle kan begjære – og enda mye mer – og mat som selges til alle tider på døgnet. Det er ikke nødvendig å planlegge, og skulle man likevel ha glemt noe, og ikke gidder å gå ut, så får man det jo levert på døra. Langt de fleste restauranter leverer på døra. Slik sett kan man slippe å bruke en eneste muskel for å få det man trenger.

Man kjenner som regel ingen i huset der man bor, og kanskje ingen i de neste husene heller. Faren for å gå på rødt lys er overhengende, og nåde den som bare tuller seg bort i et sykkelfelt!

I fugleperspektiv ser vel ”Byer” nesten ut som en litt flat maurtue.


Hva har Hedalen som ”Byer” ikke har?
Mange flere kubikkmeter frisk luft pr. hedøling! Man får nok ikke alt man trenger til alle tider. Bare nesten. Mat på døra fås! Søndagsåpne butikker er det ikke i Hedalen. Trenger vi det? Er det ikke nok at det er en dag i uka som er annerledes enn de andre dagene – og som til og med er mer rolig? Selv om det er rolig nok i Hedalen fra før.

Hedalen har ingen røde lys- og det er slett ikke folk over alt. I Hedalen kjenner nesten ”alle alle”. I større byer kjenner man vel ikke så mange som 700?

Fra lufta kan Hedalen se omtrent slik ut som vietnameseren sa - da han kom med fly til Gardermoen:

 

Norge ser så øde ut at han gikk ut fra at folk bodde i huler under bakken.

Hva har ”Byer” og Hedalen felles?
Kommuniksasjon! Nyheter og verdensbegivenheter kommer like fort til Hedalen som til ”Byer” ute i verden.

 

Og hva er vitsen med denne sammenligningen? At vi er så heldige at vi kan velge hvor vi vil bo!


Vi har et fritt valg mellom å bo i et hektisk bysamfunn hvor alt fås til alle tider, eller i et sterkt lokalsamfunn – som Hedalen – hvor man nesten kjenner 700.