Sist oppdatert: 26.02.2016 20:03

Saudi – en oppfølger og svar på spørsmål

 

SOLVEIG LIE


Været
Det trengs ikke noe ”YR” i Saudi. Var det noe som ikke var tema- så var det været. Det var varmt gjennom hele året. Bortsett fra at det var litt for varmt på sommeren. Det regnet litt, kanskje to halve dager i året.

Ett år var det sandstorm. Da ble lufta først gul- så orange, så tett og så litt lilla- så fløy sanden horisontalt. Det var den gangen veiene ble stengt og klesvasken fløy horisontalt forbi husene - og borte var den.

Kvinnesynet
Mange spør hvordan jeg ”kunne finne meg i å måtte gjemme meg bort i svarte laken”-i fire år? Muslimske land – er som regel ikke demokratiske – det er bare å tilpasse seg. Lovene ligger i Koranen. ”Menneskerettigheter” gjelder ikke i Saudi. Kvinnene er rettsløse. Deres meninger reguleres av far, ektemann, onkel, bror og sønn.

Det er få som får turistvisum til Saudi. Kvinnelige sosilantroploger har fått avslag på visum fordi de ikke har med seg en mann. Det var lenge slik at norsk humor gikk ut på at ”her har man kontroll på kvinnene, og slik bør det jo være” ,men den sloknet fort. Det ble mer til sorg enn til humor.

På flyplassen
Noen ganger kan man havne på flyplassen i Riyadh midt under Haj! Det er pilegrimsreisen for troende muslimer. Da reiser ”ALLE” til Mekka. Fra hele verden!

Da var det trangt om plassen! Over alt var det menn – kledt i to hvite, tykke og flotte håndklær – etter den rituelle vasken. Ett håndkle over den ene skulderen og det andre håndkleet – knyttet om livet.

Med sandaler. Og selvfølgelig med den rødrutede duken – eller den hvite – med vifterem. Med mobilen i en hånd og en dokumentveske/pc i den andre.
De var veldig stilige! Men det var veldig få kvinner.

Trafikkbildet
Man kjørte i høyeste grad bil på eget ansvar. Det var veldig mange schwære ”amerikanere”. De var visst opp til 16 m2.

Noen kvinner har prøvd å ”markere” seg ved å demonstrere ved å kjøre bil.
De ble fort tatt av politiet – og tatt med hjem til far, ektefelle, onkel, bror, sønn. Hvis ikke de kunne straffe henne, ble hun fengslet.

Veldig mange saudiere kjørte hvite Toyota pickuptrucks. Med åpen last bak.
Der satt det som regel sammenstuede, tildekkede kvinner med mange barn. Og ofte et par sauer. Og ofte en kamel.

Foto?
Det var ikke lov til å ta bilder i Saudi. Fotoapparatet tok du virkelig ikke med deg til byen - men noen gjorde det likevel. Kvinner og jenter skulle ikke fotograferes. Det var ikke vi som kunne bli straffet, men de. Den sjansen tok man ikke.

Steining?
Såkalte ”utro” kvinner – på mistanke, det kunne være en fin måte for en mann å bli kvitt en kone på, dømte kvinner til steining etter Koranen. Koranen er jo som kjent  både ”Lov” og ”Bibel”. Dommen for ”utroskap” er steining. Da har alle menn rett til å kaste stein på henne til hun dør.

Moderne steining er at hun blir gravd den i et hull til midjen . Så tømmes et lastebil-lass med stein over henne. Det har jo blitt litt mer effektivt på 1400 år.

Hva betyr dette i dag?
Det kommer mange muslimer til Norge som migranter. Noen har med seg et kvinnesyn som er 1400 år gammelt. Æreskulturen kan stå sterkt.

Intergrering må være nåtidens mest brukte uttrykk. Hvorfor skal folk på død og liv integreres? Kan ikke folk bare tilpasse seg den kulturen de kommer til?

I Norge i 2016 blir muslimske menn satt på kurs for å lære seg å respektere kvinner. Muslimske kvinner kan ikke gifte seg med norske menn.

Dette må være det lengste tilbakesteget kvinnesaken i Norge har hatt. Vi kjempet for like rettigheter for kvinner som for menn i 1968. Hvor lang kan veien egentlig bli?