Sist oppdatert: 02.02.2016 18:16

Samarbeid via Skype

 

ARNE HEIMESTØL
Globalskolen har for tiden 1500 elever og 27 lærere. Hovedkontoret ligger i Volda, men bare noen av de ansatt bor der. Skype er et av de viktigste samarbeidsverktøyene vi har.

 

Jeg har jobbet i Globalskolen fra den ble startet i 1998. Her er jeg for tiden undervisningsinspektør og hovedlærer i 10. trinn. Skolen gir kompletterende undervisning i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn som går på lokale eller internasjonale skoler i utlandet. Vi har elever i 100 forskjellige land.


Få fysiske møter
To til tre ganger i året har vi lærersamlinger. Ellers jobber vi sammen via nettet. Skolen bruker Skype til ledermøter og møter på trinn, hovedtrinn og skolenivå. Chat gir alle i en gruppe tilgang til å sende og motta meldinger. I videokonferanser kan møtedeltakerne se og høre hverandre, og det er mulig for én og gangen å dele skjerm med resten. I tillegg kan vi sende filer til hverandre.


Billig og lite ressurskrevende
Det flotte med dette systemet er at det meste er helt gratis, og det fungerer utmerket med liten båndbredde. Jeg har brukt programmet i over ti år, og det har fungert bra på ADSL-tilknyting. Har du en datamaskin, en smarttelefon eller et nettbrett med videokamera, er det bare å sette i gang. Bruker du systemet mye, anbefaler jeg deg å skaffe et hodesett.


Noen ganger opplever vi at møtet kan bli avbrutt, eller at lydkvaliteten kan bli dårlig. Da slår vi av videoen og fortsetter møtet kun med lyd.

 

Der du er
Skype kan du bruke til å samarbeide med andre om du er i Australia eller på Grønland. Avstanden spiller liten rolle.


Globalskolen bruker læringsverktøyet PedIT. Her foregår det meste av samhandlingen med elever. Trenger noen elever ekstra oppfølging, er bistand via Skype et svært godt alternativ. I Globalskolen kjenner vi de fleste elevene våre via nettet. Vi har ingen fysiske samlinger for dem. Friminuttsvakter slipper vi altså unna. ;-)

 

Trenger du å forflytte deg?
Jeg tillater meg å utfordre skolene i Sør-Aurdal. Er det nødvendig å reise på så mange møter som en gjør? Kunne noen av møtene med fordel vært holdt som videokonferanser via Skype?


For pendlere er verktøyet gull verdt. Færre dager på hovedkontoret og flere dager på hjemmekontor må være strålende.

 

Anbefales!
Jobben min er altså på Internett, og jeg er ansatt i Volda. Dit drar jeg vanligvis et par ganger i året. Flere kan helt sikkert gjøre som jeg – ha hjemmekontor og samarbeide med kollegaer vi blant annet Skype. Det er slett ikke kjedelig.

  • Her kan du lese om funksjonene i Skype.

  • Her kan du laste ned programmet.