Sist oppdatert: 08.02.2016 06:38

Utfordrende å kjøre løyper i fjellet

 

ARNE HEIMESTØL
– Snømenden styrer ikke Hedalen løypelag, sier Harald Kjensrud, – men løyper har vi etter mange timers innsats fått til, særlig i nord.


En teknisk feil gjorde at løypemaskina ikke kunne brukes som planlagt da det endelig kom snø i januar. To turer måtte sørvisfolkene til Søbekkseter før maskina igjen kunne tas i normal bruk.

 

– I høyfjellet er det svært lite snø, forteller Kjensrud. Fredag var han ute med løypemaskina i hele 12 timer. De fleste stedene må en kjøre svært forsiktig, for steiner stikker opp eller er skjult under lite snø. – Her kunne jeg ikke kjøre fortere enn jeg selv går – det er lite som skal til før den nye løypemaskinen kan påføres skader. Da har det vært enklere å få til løyper i nord, særlig i skogs- og myrområder.

 

– Nå ønsker vi oss minst 30 cm med våt snø, sier Harald. Det vil gjøre det vesentlig lettere å lage en skikkelig løypesåle overalt. Arbeidet med å sette ut løypestikker er påbegynt, men også dette tar tid, for flere steder må en pakke snø rundt stikkene hvis en skal ha håp om at de skal stå i ro.

 

Værmeldinga for mandag og tirsdag varsler mer snø, og det skal bli kaldere igjen. Det ligger med andre ord til rette for skiturer i alle fall i deler av løypenettet Hedalen Løypelag kjører, og neste helg er det Roger som sitter bak spakene i løypemaskina.
 

I Muggedalen pågår det skogsdrift fra Hovda og ned til dammen. Her er det skigåere som har vikeplikt og må ferdes med aktsomhet.