Sist oppdatert: 09.02.2016 06:36

Karnevalsgudstjeneste og fastelavenssøndag

 

TEKST: KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

På søndag var det annonsert  karnevalsgudstjeneste i Hedalen stavkirke. De yngste barna var invitert til presstuggua fra klokka ti for å lage masker og forberede gudstjenesten. Vi var nok flere som var litt spente på hva dette gikk ut på.
 

Da vi gikk ut av bilen, møtte vi flere barn med masker og fastelavensris. Det var tydelig at her var det hektisk aktivitet og forberedelser til siste stund. Før gudstjenesten begynte, registrerte vi at det var flere enn barna som hadde kledd seg ut.


Både klokkeren og organisten hadde kostymer for anledningen. Under inngangsprosesjonen, så vi at Signe prest hadde fått på seg en krone på hodet, men prestekjolen manglet. Den kom imidlertid på etter hvert; prester "kler seg ut" til hver gudstjeneste, som hun sa.
 

Vår dåpsopplæringsarbeider, Helena Wright, er opprinnelig fra Finland. Hun fortalte litt om fastelavensriset og forskjellige tradisjoner knyttet til dette både i Norge, Sverige og Finland.

Og gudstjenesten gikk sin gang. Programmet passet både for liten og stor. Og etter at gudstjenesten var ferdig, var det kirkekaffe og saft i presstuggua - med servering av fastelavensboller.